Carregant...

Nefandus, 2013

Nefand, 2013

Nefandus és una trilogia que investiga l'homoerotisme prehispànic i colonial. Fidel a l’interès de Carlos Motta per la marginació i la violència històriques contra col·lectius i comunitats, l’artista construeix tres videoassaigs que documenten la imposició de categories epistemològiques europees mitjançant la força durant i després de la conquesta d’Amèrica. La trilogia posa de manifest que la sexualitat és una construcció cultural amb orígens molt específics basats en discursos morals i legals, sovint no explícits, sobre allò que és pecat i delicte. Els tres vídeos són: Nefandus, Naufragios i La visión de los vencidos (The Defeated), tots de 2013.

L’obra de la Col·lecció MACBA, Nefandus, mostra dos homes que viatgen en canoa pel riu Don Diego a la Sierra Nevada de Santa Marta, al Carib colombià, en un paisatge de bellesa «salvatge». Són un indígena i un home de parla espanyola que expliquen històries sobre pecats i crims abominables («nefandos», d’aquí el títol), i actes de sodomia que van tenir lloc a Amèrica durant la conquesta espanyola. «El paisatge no confessa el que ha presenciat. [...] Es requereixen instruments, documentació, signes», diu un dels dos protagonistes. I més endavant, explica: «Aquest és un riu conquerit i un riu còmplice, les seves aigües clares desterren fons cicatritzats on ètnies prehispàniques van veure els seus cossos flotant». Si bé s’ha documentat que els conqueridors espanyols utilitzaven el sexe com a arma de dominació, què se sap de les tradicions homoeròtiques en el món prehispànic? Com va transformar la moral cristiana, transmesa a les missions catòliques i propagada a través de la guerra durant la conquesta, la relació dels nadius amb el sexe? Nefandus observa atentament el paisatge, el seu moviment i els seus sons per obtenir pistes d'històries que han estat ignorades i estigmatitzades en gran part dels relats historiogràfics.


Fitxa tècnica

Títol original:
Nefandus
Número de registre:
5091
Artista:
Motta, Carlos
Data de creació:
2013
Any d'adquisició:
2013
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo digital, color, so, 13 min 07 s
Número d'edició:
Ed. 1/5 + 2 P.A.
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit Screen Projects
Copyright:
© Carlos Motta
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.