Carregant...

Tête, 1950

Cap, 1950
Escultura, 35,5 x 22,5 x 19 cm

Entre el 1944 i el 1950 Miró va fer una desena d’obres majors de dimensions reduïdes. Es tracta de personatges, caps i ocells de formes molt estilitzades, que va modelar amb argila i va reproduir en bronze i terracota. La versió en guix de bona part d’aquest conjunt d’obres forma part del fons del MACBA des que, el 1997, va arribar-hi procedent de la col·lecció del galerista Salvador Riera. El conjunt d’obres inclou les figures femenines Femme, Dona, Sense títol (Cap de dona) i Sense títol (Dona); un personatge indeterminat, Sense títol (Personatge); i els ocells Ocell (solar) i Sense títol (Ocell lunar).

Els volums han estat modelats a la manera del ceramista: són cossos massissos i arrodonits amb protuberàncies i cavitats amples, incisions i signes. Destaca la figura de la dona opulenta com una nova Venus primitiva o una deessa-mare, una figura que ocupa un lloc central en l’imaginari simbòlic mironià. Predominen també els ocells, que han donat lloc posteriorment a escultures monumentals. Ocell (solar) i Sense títol (Ocell lunar) en són les més conegudes. Tant de l’una com de l’altra, Miró va fer-ne dibuixos, guixos i bronzes petits com a versions preparatòries d’escultures de gran format. Si bé Sense títol (Ocell lunar) sembla més lligat al món terrestre, Ocell (solar) remet clarament a un ocell. Si el primer és vertical i dinàmic, el segon és horitzontal i estàtic. En tots dos, Miró evoca una dualitat còsmica recurrent en el conjunt de la seva obra: el joc de forces oposades i alhora complementàries entre el sol i la lluna, el dia i la nit, el principi femení i el masculí.


Fitxa tècnica

Títol original:
Tête
Número de registre:
0965
Artista:
Miró, Joan
Data de creació:
1950
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Escultura
Tècnica:
Guix
Dimensions:
35,5 x 22,5 x 19 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art. Antiga Col·lecció Salvador Riera
Copyright:
© Successió Miró / Adagp, Paris
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Joan Miró "Sense títol (Cap de dona)", 1950
Joan Miró "Sense títol (Cap de dona)", 1950