Carregant...

Personnage, 1949

Personatge, 1949
Escultura, 19,5 x 26,5 x 22,5 cm

Entre el 1944 i el 1950 Miró va fer una desena d’obres majors de dimensions reduïdes. Es tracta de personatges, caps i ocells de formes molt estilitzades, que va modelar amb argila i va reproduir en bronze i terracota. La versió en guix de bona part d’aquest conjunt d’obres forma part del fons del MACBA des que, el 1997, va arribar-hi procedent de la col·lecció del galerista Salvador Riera. El conjunt d’obres inclou les figures femenines Femme, Dona, Sense títol (Cap de dona) i Sense títol (Dona); un personatge indeterminat, Sense títol (Personatge); i els ocells Ocell (solar) i Sense títol (Ocell lunar).

Els volums han estat modelats a la manera del ceramista: són cossos massissos i arrodonits amb protuberàncies i cavitats amples, incisions i signes. Destaca la figura de la dona opulenta com una nova Venus primitiva o una deessa-mare, una figura que ocupa un lloc central en l’imaginari simbòlic mironià. Predominen també els ocells, que han donat lloc posteriorment a escultures monumentals. Ocell (solar) i Sense títol (Ocell lunar) en són les més conegudes. Tant de l’una com de l’altra, Miró va fer-ne dibuixos, guixos i bronzes petits com a versions preparatòries d’escultures de gran format. Si bé Sense títol (Ocell lunar) sembla més lligat al món terrestre, Ocell (solar) remet clarament a un ocell. Si el primer és vertical i dinàmic, el segon és horitzontal i estàtic. En tots dos, Miró evoca una dualitat còsmica recurrent en el conjunt de la seva obra: el joc de forces oposades i alhora complementàries entre el sol i la lluna, el dia i la nit, el principi femení i el masculí.


Fitxa tècnica

Títol original:
Personnage
Número de registre:
0988
Artista:
Miró, Joan
Data de creació:
1949
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Escultura
Tècnica:
Guix
Dimensions:
19,5 x 26,5 x 22,5 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art. Antiga Col·lecció Salvador Riera
Copyright:
© Successió Miró / Adagp, Paris
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Joan Miró "Sense títol (Personatge)", 1950