Carregant...

L'arbre. L'arbre i l'home. El penjat, 1975/2020

Fotografia, 42 x 28 cm

Fina Miralles va dur a terme una sèrie de fotoaccions amb el títol L’arbre per a l’exposició Valors actuals del Costumari Català en les arts plàstiques, presentada l’any 1975 a la Llotja del Tint de Banyoles i amb itinerància a Igualada, Lleida, Berga i Sabadell. Va ser organitzada per l’artista conjuntament amb Josep Domènech i Jordi Pablo, els mateixos que hi van participar. Partint del Costumari català de Joan Amades, van intentar revisar la cultura popular amb mirada contemporània. Mentre que Domènech i Pablo van presentar objectes, Miralles va mostrar el treball a l’entorn d’aquest ésser vegetal de gran simbologia en l’imaginari humà que és l’arbre.

L’arbre comprèn tres sèries. A la primera, L’arbre i les matèries naturals, Miralles hi explorava la relació de l’arbre amb altres elements de la natura com pedres, fang, plomes, foc o la persona. A la segona, L’arbre amb personalitat humana, hi humanitzava durant un dia la naturalesa vegetal d’un pi. Finalment, a L’arbre i l’home, hi plantejava la relació entre l’arbre i el cos humà reivindicant els vincles estrets entre l’un i l’altre. En tots els casos, l’artista incorporava la descripció de l’acció com a títol de l’obra, amb accions com «vestint l’arbre», «fruits de pedra», «paraules a l’arbre» o «lligada a l’arbre». Quan va presentar l’exposició, l’artista la va acompanyar amb un text que començava així:  «L’arbre és l’element natural que ha donat a l’home més rendiment en tot ordre d’idees, no únicament pels seus inesgotables recursos utilitaris [...] sinó també com a protector, portador de fruits, producte primari per al foc i tants i tants d’altres; per això l’instint espontani de conservació va fer que en les cultures més primitives els arbres es convertissin en divinitats.»


Fitxa tècnica

Títol original:
L'arbre. L'arbre i l'home. El penjat
Número de registre:
5879
Artista:
Miralles, Fina
Data de creació:
1975/2020
Any d'adquisició:
2020
Estat:
En préstec
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Impressió per raig de tinta sobre paper
Dimensions:
42 x 28 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Donació de l'artista
Copyright:
© Fina Miralles
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.