Carregant...

París, la Cumparsita, 1972

Plantejat i realitzat com una col·laboració entre Miralda i Benet Rossell, dos dels artistes catalans instal·lats a París a finals dels anys seixanta, el film París, la Cumparsita va ser enregistrat als carrers d’aquesta ciutat l’any 1972. Enllaça amb una sèrie d’obres de Miralda realitzades entre 1965 i 1973 amb soldats de plàstic, els Soldats Soldés. Són obres sorgides de l’experiència viscuda al servei militar obligatori i en línia amb el clima antimilitarista que es respirava en aquell moment a Europa i també als Estats Units, arran de la guerra del Vietnam. Després de fer diverses obres amb soldats, el 1968, Miralda va reproduir unes quantes estàtues dels carrers de París i les va recobrir de soldadets de plàstic blanc. El colofó d’aquesta sèrie va ser l’acció que va donar lloc a París, la Cumparsita.

El mateix Miralda va recórrer els carrers de París amb un immens soldat blanc carregat a l’esquena, o transportat en el sostre d’un cotxe, mentre Benet Rossell enregistrava l’acció. Van circular per espais cèntrics com la Place du Tertre, els Camps Elisis, el Louvre o el mercat enrunat de Les Halles, entre d’altres, buscant un pedestal buit per dipositar-hi el soldat. El títol de l’obra al·ludeix a un tango uruguaià molt conegut compost el 1915.

París, la Cumparsita és una peça clau en la trajectòria dels dos artistes, perquè suposa el seu accés a la pràctica performativa i per la càrrega de crítica política que conté. A més de la dimensió més lúdica i festiva de l’acció, la crítica al militarisme i les referències al pacifisme són evidents. L’obra redueix a l’absurd la institució militar i el poder de l’Estat, expressant una actitud que sintonitzava amb els moviments de protesta generalitzats a tot Europa i també als Estats Units al voltant de 1968.


Fitxa tècnica

Títol original:
París, la Cumparsita
Número de registre:
2936
Artista:
Miralda - Rossell, Benet
Data de creació:
1972
Any d'adquisició:
1999
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Pel·lícula 16 mm transferida a vídeo, b/n, so, 25 min
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Benet Rossell; © Miralda, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Vídeos

Imatges

Benet Rossell / Miralda "París la Cumparsita", 1972
Benet Rossell / Miralda "París la Cumparsita", 1972
Benet Rossell / Miralda "París la Cumparsita", 1972
Benet Rossell / Miralda "París la Cumparsita", 1972
Benet Rossell / Miralda "París la Cumparsita", 1972

Àudios

FONS AUDIO #5. Benet Rossell
22.12.2010