Carregant...

Cuadro 1967, 1967

Quadre 1967, 1967
Pintura, 25,5 x 35,3 cm

L’arribada de Millares a la Península, cap als anys cinquanta, va suposar el contacte amb la tradició «negra» de Castella i la generació del 98, fet que va provocar que l’artista s’enfrontés al procés creatiu amb una voluntat de destrucció i negació de l’espai i la matèria. En aquest acrílic sobre tela, el llenguatge de l’artista apunta clarament a la seva darrera etapa, ja a finals dels anys seixanta. L’ús insistent del blanc i negre, les grans masses cromàtiques transitant damunt fons buits i l’abstracció de l’informalisme l’identifiquen. Millares incorpora tela d’arpillera amarada en pintura i convertida en un camp d’experimentació. En aquest cas, arruga i cargola l’arpillera sobre ella mateixa, i d’aquesta manera aconsegueix un potent efecte de tensió. També cal destacar la referència irònica a la tradició pictòrica representativa, amb la inclusió de la paraula «quadre» com a títol de l’obra.

Com en bona part de les obres de l’artista, la gestualitat expressiva apel·la a l’inconscient, a la por, a la destrucció i a tota mena d’ombres, tant personals com col·lectives. «D’una càrrega vital –motor ètic de l’obra d’art‒ estimulada per l’acció positiva-negativa de la realitat, n’aflueix una nova modalitat de sentiment a través d’una matèria expressiva gairebé inèdita», explicava l’artista en el catàleg de l’exposició que va fer a l’Ateneo de Madrid al 1963.


Fitxa tècnica

Títol original:
Cuadro 1967
Número de registre:
0093
Artista:
Millares, Manolo
Data de creació:
1967
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Pintura
Tècnica:
Acrílic sobre tela
Dimensions:
25,5 x 35,3 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art
Copyright:
© Manolo Millares, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.