Carregant...

Sense títol
, 1948

Pintura, 39,5 x 28,2 cm

Influïda per l’automatisme surrealista i pels corrents existencials sorgits al París de la postguerra, la pintura de Michaux és un camp d’acció del gest lliure i dels moviments generats per la ment. Un dels seus grans temes és la figura humana, filtrada sempre per una constant recerca mental i per l’experimentació amb la pròpia consciència.

En la seva l’obra pictòrica, destaca una llarga sèrie de retrats sense títol. Es tracta de rostres de colors intensos construïts a partir de diverses masses de color. Michaux fa servir l’aquarel·la per aconseguir una execució ràpida, intensa i concentrada.

Aquesta aquarel·la sobre paper realitzada l’any 1948 mostra un rostre traçat amb línies subtils i acolorit amb taques de color blau, verd, groc i vermell. És una pintura espontània, de gest ràpid i enèrgic, amb figures amb un aire espectral, com si es tractés d’una aparició. Són éssers poc definits, sovint només esbossats, amb ulls esbatanats i que mostren ferides. Semblen emergir d’un món oníric o d’un univers mental alterat o guiat per substàncies psicotròpiques. La invenció de cal·ligrafies visuals, la indagació de tot allò que és informe i la reinvenció del cos humà cal situar-los en el context de redefinició de l’abstracció europea de postguerra.

Fitxa tècnica

Títol original:
Sense títol
Número de registre:
2489
Artista:
Michaux, Henri
Data de creació:
1948
Any d'adquisició:
2004
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Pintura
Tècnica:
Aquarel·la sobre paper
Dimensions:
39,5 x 28,2 cm (ancho x alto)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Henri Michaux, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites informació específica sobre l’obra o l’artista, ens pots contactar a colleccio [at] macba.cat i/o visitar la biblioteca del MACBA.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.

Quan treballo, no penso en l’art. Miro de pensar en la vida.
Jean-Michel Basquiat