Carregant...

Jiffy Map, 2008

Mapa ràpid, 2008
Material gràfic, 65 x 81 cm

Amb un llenguatge minimalista i sempre amb un cert lirisme i ironia, l’obra de Rita McBride es refereix a la possibilitat de refer objectes i imatges. McBride tria objectes d’ús quotidià o elements arquitectònics que passen desapercebuts i n’altera les dimensions. Modificant-ne l’escala habitual o reduint els objectes a la seva bidimensionalitat, converteix un element funcional en una abstracció propera a la pintura o al disseny. En el cas de Jiffy Map, l’artista es val del mapa dels Estats Units d’Amèrica per dur a terme una intervenció tant senzilla com eficaç. Rita McBride altera l’escala d’una plantilla d’un mapa escolar i en desplaça la geografia física.

L’obra –feta sobre paper Jiffy, una coneguda marca comercial– evoca un dels objectes del nostre passat quotidià que han quedat fora d’ús però que encara mantenen una càrrega ideològica en el nostre imaginari. El resultat és un mapa que ja no correspon a cap realitat geogràfica però que, tanmateix, reconeixem com una estructura del tot incorporada. Una gestalt o una forma culturalment apresa que l’imperialisme americà ha imposat com una icona universal. Amb una clara dimensió de crítica política, present en moltes de les peces de McBride, un senzill desplaçament dels elements d’un mapa interroga sobre el paper que encarna tota una cultura. Com en les seves instal·lacions escultòriques, l’artista planteja una bateria de qüestions referides a la cohesió social i a la suposada civilitat del món contemporani.

Jiffy Map es relaciona amb una sèrie d’obres produïdes l’any 2008 en què l’artista redimensiona la imatge de diversos objectes escolars com regles, transportadors i altres instruments de dibuix geomètric. Es tracta de vestigis del passat escolar que li serveixen per explorar el llenguatge dels objectes a través dels quals vivim i l’apropiació que en fem.


Fitxa tècnica

Títol original:
Jiffy Map
Número de registre:
3563
Artista:
McBride, Rita
Data de creació:
2008
Any d'adquisició:
2009
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Tinta impresa sobre paper
Dimensions:
65 x 81 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Rita McBride, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Exposicions

Àudios

FONS AUDIO #9. Rita McBride
01.07.2011