Carregant...

Templo, 2010

Temple, 2010
Pintura, 25 x 30 cm

Les avantguardes polítiques i estètiques articulen l’obra de Magdalena Jitrik. Com comenta la mateixa artista, «en totes les avantguardes hi ha un moment alliberador a partir del qual no es pot tornar enrere: la meva obra comença amb la descoberta de les avantguardes i de pintors oblidats com Juan Del Prete, Yente i Lidy Prati, que no tenien intenció de demostrar virtuosisme en la seva manera de pintar». A més del reconeixement d’aquests tres artistes argentins (Yente és un pseudònim d’Eugenia Crenovich i Lidy és el sobrenom d’Elena Prati) que van practicar una pintura geomètrica i abstracta, entre els referents creatius de Jitrik destaca l’abstracció del constructivisme rus.

Però les obres de Jitrik també tenen un sentit clarament polític. Libertos. Libres. Liberados, llegim en una de les seves peces. I també APPO (Asamblea de los pueblos de Oaxaca), i en una altra, Idea de sociedad sin patrones ni desocupados. Les referències històriques revolucionàries i polítiques acostumen a ser evidents en la seva producció.

En el cas de les obres del MACBA, dels anys 2005, 2010 i 2013, Jitrik parteix d’elements constructius i cossos geomètrics irregulars per construir arquitectures. A Templo, evoca una arquitectura religiosa semblant als temples de l’Amèrica precolombina, una civilització que l’artista ha posat en valor en diverses ocasions. A El fin, el principio, aquesta mateixa inscripció corona un edifici amb forma de torre que podria correspondre a una distopia o una ciutat del futur. I a Edifico Letra, en un recurs habitual de l’artista, Jitrik construeix un edifici amb unes lletres inscrites a la façana.


Fitxa tècnica

Títol original:
Templo
Número de registre:
5753
Artista:
Jitrik, Magdalena
Data de creació:
2010
Any d'adquisició:
2018
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Pintura
Tècnica:
Oli sobre tela
Dimensions:
25 x 30 cm (alt x ample)
Sala:
Edifici Meier, Planta 1
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Magdalena Jitrik
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.