Carregant...

Josep Maria Fargas, Passeig de Gràcia, Barcelona. Octubre 1995. Sèrie: "La ciutat de la gent", 1996

Fotografia, 132 x 105 cm

Situat com un dels impulsors, als anys vuitanta, de la “nova objectivitat” fotogràfica i de la fotografia com a tableaux, Craigie Horsfield va realitzar una sèrie a la Barcelona postolímpica dels anys noranta. Amb el títol La ciutat de la gent, i comissariada per Manuel J. Borja-Villel i Jean-François Chevrier, va presentar una cinquantena de retrats fets a persones de la ciutat en una impactant exposició a la Fundació Tàpies. Alguns d’aquests retrats avui formen part de la Col·lecció MACBA.

Per al fotògraf, la sèrie de Barcelona va suposar una nova manera de treballar articulada entorn a projectes de col·laboració social. Per seleccionar les persones, Horsfield va treballar amb un equip format per antropòlegs, economistes i arquitectes, que van compartir així la seva visió dels grups socials de la ciutat. Si bé van incorporar diferents àrees urbanes, van posar una especial atenció en la zona de Nou Barris. En concret, en els barris de Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Barró. Durant el procés de treball, les persones compartien vivències i la seva visió del barri on vivien i de la ciutat. Realitzades en estricte blanc i negre i amb una acusada frontalitat, Horsfield va presentar les fotografies en grans formats que interpel·laven, d’una manera molt directa, l’espectador. El resultat és un fresc de retrats d’una gran força visual però sobretot, un retrat viu de la ciutat i de les seves constel·lacions humanes. Com indicaven els comissaris de la mostra: “A través de les imatges d’indrets i de ciutadans de Barcelona, Horsfield tractava de descriure les relacions humanes en el si de la ciutat perquè l’espectador en pugui reconèixer la seva estructura bàsica. Per a Horsfield, la fotografia ha de tenir una part de responsabilitat en l’evolució de la nostra percepció i de la nostra consciència de la realitat del món i de la seva transformació.”


Fitxa tècnica

Títol original:
Josep Maria Fargas, Passeig de Gràcia, Barcelona. Octubre 1995. Sèrie: "La ciutat de la gent"
Número de registre:
2680
Artista:
Horsfield, Craigie
Data de creació:
1996
Any d'adquisició:
2006
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Fotografia a les sals de plata.
Dimensions:
132 x 105 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Dipòsit de l'artista
Copyright:
© Craigie Horsfield, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Àudios

Visita comentada a l'obra "La ciutat de la gent" de Craigie Horsfield, amb Viviana Narotzky