Carregant...

Five Tyres Remoulded (portfolio), 1971

Cinc pneumàtics recautxutats (portafoli), 1971
Material gràfic, 9 elements: 60 x 85 cm c/u

L’obra gràfica va tenir un paper destacat en tota la producció de Richard Hamilton. Des dels seus inicis, Hamilton es va interessar per la impressió, així com per l’impacte de la tecnologia en la mateixa idea i en la producció artística. Cal situar en aquest context el projecte Five Tyres Remoulded (portfolio), que també recull un dels altres temes d’interès de l’artista: les contradiccions de l’espai i les seves interpretacions visuals. En aquest cas, el desenvolupament visual i la perspectiva associats a la forma del pneumàtic. El projecte es va desenvolupar en diversos moments del temps i va donar lloc a dues obres: Five Tyres Abandoned (1964) i Five Tyres Remoulded (1971).

Entre 1951 i 1963, Hamilton va fer un seguit de dibuixos de perspectives que el van conduir, l’any 1964, a la primera versió de l’obra: una serigrafia realitzada amb sis plantilles de colors diferents. Tot i que la idea inicial de Hamilton havia estat realitzar un gravat en paper amb un relleu molt acusat, no el va poder materialitzar i va haver d’esperar-se deu anys, fins que va poder tallar una placa de llautó amb una màquina especialitzada i fer la impressió amb un elastòmer de silicona. Quan va veure que allò que tenia al cap no es podia dur a terme, va abandonar el projecte i va titular l’obra Five Tyres Abandoned. Sis anys més tard, el 1970, el marxant americà Carl Solway va descobrir l’obra a l’estudi de l’artista i es va oferir a buscar un programa informàtic que permetés imprimir perspectives amb ordinador.

Per executar amb precisió l’estudi que suposava Five Tyres, es necessitaven patrons en la doble corba d'un tor (un tipus de figura geomètrica convexa i semicircular que conté nòduls o protuberàncies, i a la qual respon el pneumàtic), cosa que només es podia dur a terme amb l'ajuda d'un ordinador. Gràcies a les gestions de Solway, Sherill Martin, de Kaye Instruments, va elaborar la formulació informàtica de la perspectiva mitjançant un programa general de Fortran anomenat Caper (Computer Aided Perspective). El resultat va ser Five Tyres Remoulded, integrada per una làmina de color blanc amb cinc figures de pneumàtics en relleu; set serigrafies de dibuixos realitzats amb ordinador que mostren aspectes concrets de la geometria del penumàtic, com les seccions radials, les dimensions, les seccions de la circumferència o la profunditat de tall; i una serigrafia amb un text procedent de la revista Technique and Architecture, de 1951, que mostra els successius estadis en el desenvolupament dels pneumàtics des de 1902 fins a 1950.


Fitxa tècnica

Títol original:
Five Tyres Remoulded (portfolio)
Número de registre:
3964
Artista:
Hamilton, Richard
Data de creació:
1971
Any d'adquisició:
2010
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Motlle de silicona blanca, serigrafia sobre paper i cartró i tinta impresa sobre paper
Dimensions:
9 elements: 60 x 85 cm c/u (alt x ample)
Número d'edició:
Ed. 25/150
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Col·lecció Fundación Repsol
Copyright:
© Richard Hamilton, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.