Carregant...

Ayuda humanitaria, 2008-2013

Ajuda Humanitària, 2008-2013
Mèdia-instal·lació, Dimensions variables

«En aquell moment (2008), l'única opció que tenien els cubans de sortir del país legalment era enamorant un o una turista i casant-se amb ell o ella. L'amor s'havia convertit en una mena de passaport cap a la llibertat –o cap a la il·lusió de llibertat– (...).

»La idea era seguir el mateix patró. Em casaria amb un cubà, li facilitaria els mitjans per obtenir els anhelats papers i permisos per sortir del país a canvi de fer-lo servir en una obra d'art. Utilitzaria l'amor com a mitjà per enganyar la burocràcia cubana i espanyola. Així va néixer el projecte Ajuda humanitària.

»Amb aquesta intenció vaig convocar una mena de concurs públic en què m'oferia com a esposa al cubà que m'escrivís “la carta d'amor més bonica del món”. Un jurat format per tres prostitutes cubanes s’encarregaria d’escollir lacarta guanyadora. (...)  Un cop adquirida la nacionalitat, ens divorciaríem, tal com dictaven les bases del concurs. En cas de venda de l'obra, farem repartició de béns dividint-nos els guanys a parts iguals.»

Núria Güell, del projecte Ajuda humanitària.

Després de rebre més de trenta cartes, Núria Güell i Yordanis es casaven civilment a l’Havana el 2009, abans de viatjar cap a Espanya.


Fitxa tècnica

Títol original:
Ayuda humanitaria
Número de registre:
5846
Artista:
Güell, Núria
Data de creació:
2008-2013
Any d'adquisició:
2020
Estat:
En exposició
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Mèdia-instal·lació
Tècnica:
Materials diversos
Dimensions:
Dimensions variables
Sala:
Edifici Meier, Planta 1
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art Contemporani
Copyright:
© Núria Güell
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.