Carregant...

Cartell del col·lectiu "Solidaritat amb el moviment obrer", 1973

Material gràfic, 50 x 80 cm

Com indica el mateix títol de l’obra, es tracta d’un cartell editat l’abril de 1973 i distribuït clandestinament amb motiu de l’aniversari de la Segona República Espanyola, constituïda el 14 d’abril de 1931. El tiratge i la distribució del cartell tenia com a objectiu recaptar fons per al col·lectiu Solidaritat amb el Moviment Obrer, format per defensors de les llibertats i l’objectiu del qual era ajudar els presos polítics i els seus familiars. Antoni Mercader, un dels membres més actius del Grup de Treball, explica: “Es tractava d’una peça d’inspiració ‘art-and-languageriana’ que presentava una ampliació fotogràfica de les entrades “repressió”, “repressiu-iva” i “repressor-a” del Pompeu Fabra, molt ampliades.” La referència al règim franquista és evident, així com l’aposta per la defensa de la llengua catalana. D’altra banda, l’obra evoca els treballs conceptuals que reflexionen al voltant de la relació entre llenguatge i art.

Es tracta de la primera obra amb una clara implicació antifranquista i correspon a un moment de consolidació del Grup de Treball en què va posar en pràctica formes imaginatives i eficaces d’integrar l’art en la societat. “Durant aquest període, el grup va dur a terme una tasca teòrica important d’agitació i debat de la pràctica de l’art des del punt de vista del materialisme dialèctic i la lluita de classes, prenent consciència de la situació artística en el context local i convertint la pràctica de l’art en un instrument d’agitació per mitjà de la paraula i la informació.” (Pilar Parcerisas: “El Grup de Treball: art i ideologia política”, Grup de Treball. Barcelona: MACBA, 1999, p. 34 [cat. exp.].) Si bé, des d’un punt de vista estètic, el cartell es trobava prop d’un art analític i tautològic en línia amb el de Josep Kosuth, en aquesta obra pesa més el contingut i l’actitud de risc, fet que l’allunya de les pràctiques lingüístiques d’aquest artista americà.

Junt a altres obres com Recorreguts (1973), Treball col·lectiu que consisteix a verificar la distribució de 44 professions entre 113 persones segons una nota apareguda últimament a la premsa (1973) o Champ d’attraction (1975), la repressió ideològica i política es converteix en objecte d’anàlisi i de denúncia per part de la pràctica artística. El mateix Grup de Treball qualificava aquest tipus d’obres com de “compromís o engagement” i aclaria que eren obres “d’assumpció del projecte de la transició política iniciada pocs anys després i d’implicació en el discurs social desencadenant de la mateixa”.


Fitxa tècnica

Títol original:
Cartell del col·lectiu "Solidaritat amb el moviment obrer"
Número de registre:
0490
Artista:
Grup de Treball (Grup d'artistes)
Data de creació:
1973
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Tinta impresa sobre paper
Dimensions:
50 x 80 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art
Copyright:
© Grup de Treball
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.