Carregant...

Treball col·lectiu: proposta a la crítica, 1973

Aquest treball forma part del catàleg-publicació presentat pel Grup de Treball a la secció d’art de la Cinquena Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent celebrada entre el 20 i el 30 d’agost de 1973. Aquesta trobada anual, que se celebrava en aquesta localitat del Rosselló des del 1968, era un espai d’encontre i de divulgació de la llengua i la cultura catalanes en un moment de repressió per part del règim franquista. Quan es va convidar el Grup de Treball a participar-hi, aquest va presentar-hi una exposició amb obres individuals, un punt o centre d’informació, una sèrie de xerrades i taules rodones i un catàleg-publicació que contenia un text programàtic i l’obra Treball col·lectiu sobre els artistes participants a Documenta 4 (1968) i Documenta 5 (1972) a Kassel.

En aquesta obra, el Grup de Treball va verificar la cotització dels artistes que van participar a la Documenta 4 (1968) i la Documenta 5 (1972) de Kassel, a Alemanya, a partir del conegut Annuarie lnternational des Ventes d’Enrique Mayer en la seva edició de 1973. Va utilitzar com a referència el preu pel qual es van vendre les obres d’artistes presents en una o altra Documenta entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 1972. A la relació d’artistes hi figuren noms com Joseph Beuys, Eduardo Chillida, Öyvind Fahlström, Lucio Fontana, Donald Judd, Bruce Naumann, Michelangelo Pistoletto, Robert Rauschenberg, Sol LeWitt, Jean Tinguely o Andy Warhol. “Com si es tractés d'un índex borsari, aquestes llistes d'artistes i cotitzacions plantegen una clara denúncia de la difusió de l'art davant dels canals establerts i, en concret, davant de l'interès dels grans certàmens –a l'estil de Documenta– per imposar discursos estètics i promocionar uns artistes en detriment d'uns altres.” (Grup de Treball. Barcelona: MACBA, 1999, p. 23 [cat. exp.]).

A més d’aquesta obra, el catàleg presentat a la Cinquena Universitat Catalana d'Estiu de Prada incloïa un text-manifest. Aquest és el primer text que apareix signat amb el nom del grup i pot ser considerat el primer document programàtic del col·lectiu. El signen Francesc Abad, Jordi Benito, Alicia Fingerhut, Antoni Mercader, Muntadas, Àngels Ribé, Manuel Rovira, Enric Sales, Carles Santos, Dorothée Selz i Francesc Torres. Els tres punts clau del text es refereixen a la renúncia de la pràctica artística com a tendència, al rebuig de l’art com a fenomen burgès i elitista, i a la intenció de conferir-li una funció social.

El catàleg es va presentar junt amb l’exposició d’obres individuals d’alguns artistes del grup com Francesc Abad, Muntadas, Jordi Benito, Alicia Fingerhut, Dorothée Selz i Manuel Rovira. Paral·lelament a la mostra, el grup va organitzar també conferències i taules rodones sobre l’avantguarda, la ideologia política i la pràctica conceptual, i una exposició informativa sobre art conceptual semblant a la que el grup havia presentat aquell mateix any a les trobades de Banyoles. És un moment de consolidació del col·lectiu, però si bé el seu aparell teòric ja estava clar, calia corroborar-lo en accions, comunicats i intervencions. La Universitat Catalana d’Estiu els va permetre posar-lo en pràctica.


Fitxa tècnica

Títol original:
Treball col·lectiu: proposta a la crítica
Número de registre:
2571
Artista:
Grup de Treball (Grup d'artistes)
Data de creació:
1973
Any d'adquisició:
2005
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Tinta sobre paper
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Donació Grup de Treball
Copyright:
© Grup de Treball
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.