Carregant...

Anunciamos, 1973

Anunciem, 1973
Material gràfic, 13 fulls 49,5 x 34 cm c/u

“ANUNCIAMOS la aparición de 27 anuncios en esta misma sección de este periódico que realizarán 9 personas del día 1 a 26 de julio como sigue.” El Grup de Treball va proposar els seus membres inventar uns anuncis seguint el patró narratiu dels anuncis publicats a les pàgines de publicitat i contactes. Jordi Benito, Manuel Rovira, Carles Santos, Francesc Abad, Antoni Mercader, Alicia Fingerhut, Dorothée Selz, Muntadas i Morera (aquest últim era col·laborador del grup en el moment de la seva constitució) van redactar i signar individualment disset anuncis publicats al diari La Vanguardia Española entre els mesos de juny i juliol de 1973. La sèrie, que configura l’obra Anunciamos, planteja, d'una banda, una actuació d'interferència en l'àmbit de la premsa, i de l'altra, una mena de paròdia irònica dels signes visuals característics de la censura.

Amb un registre discursiu semblant, cada anunci focalitzava l’atenció en un aspecte o un altre. Alguns resulten irònics, altres crítics, altres juguen amb l’element sorpresa... El dijous 28 de juny Muntadas signava aquest anunci: “POR TEMPORAL ausencia del país interesa información directa sobre la realidad del mismo.” No deixa de ser significatiu que algú que viu fora del país per raons polítiques sigui qui demani referències sobre l’estat d’aquest. Antoni Mercader, d’altra banda, ressalta amb ironia la situació professional de l’art i els artistes en el següent anunci: “BUSCO trab. No hacinado compatible actividad artística.”

La sèrie Anunciamos forma part d’una primera època del Grup de Treball. Un moment de consolidació que abasta des de la tardor de 1972 fins a l’estiu de 1973. És una etapa d’assentament d’unes bases teòriques de discussió, de consolidació i conscienciació del grup. D’altra banda, i com en algunes obres del grup anglosaxó Art & Language i de Joseph Kosuth, el Grup de Treball situa part de la seva producció en la cruïlla entre l’art i el llenguatge. La sèrie d’anuncis a La Vanguardia Española deixa que sigui el registre lingüístic i discursiu qui estructuri el seu missatge crític: la paraula es posa al servei de l’agitació de consciències. Un altre aspecte que es posa de manifest en aquesta obra és el paper que el grup atorga a la premsa. Conscient de la funció fonamental dels mitjans de comunicació com a articuladors d’opinió, el Grup de Treball interactua repetidament amb aquest mitjà. Anunciamos inaugura aquesta pràctica.


Fitxa tècnica

Títol original:
Anunciamos
Número de registre:
0491
Artista:
Grup de Treball (Grup d'artistes)
Data de creació:
1973
Any d'adquisició:
1997
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Tinta impresa i retolador sobre paper
Dimensions:
13 fulls 49,5 x 34 cm c/u (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art i Donació Grup de Treball
Copyright:
© Grup de Treball
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.