Carregant...

Discriminació de la dona, 1977

Obra gràfica (edicions), 4 impressions: 50,5 x 75,4 x 0,8 cm c/u; 2 impressions: 753,4 x 50,5 cm c/u

Eulàlia Grau és una artista molt crítica davant la situació històrica i social de les dones. La sèrie Discriminació de la dona (1977) aborda la condició de la dona, a qui la societat assigna un rol en l'entorn familiar i de la llar abocant-la a ocupar els llocs subalterns. Si bé aquesta mena de denúncia està implícita en totes les obres d'Eulàlia Grau, les imatges d'aquesta sèrie mostren de forma directa i amb gran cruesa la frustració, la fatiga, el sotmetiment i el desànim de les dones. La desigualtat davant de l'home no es manifesta només en l'entorn domèstic, laboral i en la vida quotidiana, sinó que s'exerceix en tots els nivells, inclòs el context legal i jurídic.

En aquesta sèrie la condició laboral femenina es mostra a través de minyones, secretàries, obreres i pin ups, mentre que la depressió femenina s'explicita en imatges de dones fumadores o bulímiques. L'equiparació d'escenes indica que les dones queden confinades a un tipus d'oficis que requereixen una qualificació escassa. En aquest context, la pornografia o el tràfic de blanques són tan sols la darrera baula en la cadena d'explotació femenina. Grau escriu: "L'home en la seva vida quotidiana (el futbol, el bar...), i la dona en la seva (els llocs subalterns de la societat, els fills...). La sèrie d'imatges carceràries fa patent que aquesta discriminació de la dona s'accentua, si és possible, a la presó, on els fills comparteixen el càstig imposat a la mare. Si bé, en definitiva, la soledat, tant dels homes com de les dones, és la mateixa a la presó que a fora".


Fitxa tècnica

Títol original:
Discriminació de la dona
Número de registre:
3894
Artista:
Grau, Eulàlia
Data de creació:
1977
Any d'adquisició:
2010
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Obra gràfica (edicions)
Tècnica:
Serigrafia sobre acetat i plàstic
Dimensions:
4 impressions: 50,5 x 75,4 x 0,8 cm c/u; 2 impressions: 753,4 x 50,5 cm c/u
Número d'edició:
Ed. 11/25
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Donació de l'artista
Copyright:
© Eulàlia Grau, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Eulalia Grau "Discriminació de la dona", 1977
Eulàlia "Discriminació de la dona", 1977

Àudios

FONS ÀUDIO #19 Eulàlia Grau
12.06.2013
El problema s’aclareix, es torna diàfan: la tela de l’artista esdevé un mirall.
Michelangelo Pistoletto