Carregant...

"Untitled" (Last Light), 1993

"Sense títol" (Última llum), 1993
Instal·lació, Dimensions variables segons la instal·lació

Als anys noranta, Felix Gonzalez-Torres va compondre un seguit d’obres amb fileres de bombetes i cortines de llums d’una gran simplicitat formal i amb una acusada càrrega emotiva i poètica. Podien ser exhibides en diverses configuracions i el propietari de l’obra podia deixar que les bombetes es fonguessin durant l’exhibició o optar per canviar-les. Amb un trajecte biogràfic implicat en diverses causes socials i polítiques, la lluita contra la malaltia de la sida, primer en la seva parella i després en ell mateix, va marcar l’obra de l’artista cubà, que va convertir les seves instal·lacions en metàfores de la fragilitat de l’existència i, alhora, de la seva bellesa.

Gonzalez-Torres feia servir materials simples que formen part de la vida quotidiana com ara paper, caramels, trencaclosques o sèries de llums. Amb un vocabulari estètic associat al minimalisme i l’art conceptual, l’artista incorporava a les qualitats formals dels materials una densa càrrega emotiva i una acusada narrativa autobiogràfica i metafòrica. La poesia i la malenconia sempre són presents a les seves peces, que sovint remeten al pas del temps, com les seves instal·lacions de bombetes. La pèrdua i la regeneració, l’amor i la inevitable fugacitat de la vida alimenten les seves instal·lacions de llum.


Fitxa tècnica

Títol original:
"Untitled" (Last Light)
Número de registre:
2705
Artista:
Gonzalez-Torres, Felix
Data de creació:
1993
Any d'adquisició:
2005
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Bombetes, portabombetes, fil elèctric i transformador
Dimensions:
Dimensions variables segons la instal·lació
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit Brondesbury Holdings Ltd.
Copyright:
© The Felix Gonzalez-Torres Foundation
Recursos d'accessibilitat:

Recursos d'accessibilitat
Làmina en relleu
Reproducció tàctil
Text en braille

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.