Carregant...

Sense títol, 1990

Objecte, 20,5x37,5x37,5

Als anys noranta, Felix Gonzalez-Torres va compondre un seguit d’obres amb fileres de bombetes i cortines de granadura d’una gran simplicitat formal i una intensa càrrega emotiva i poètica. Els subtítols contenen elements autobiogràfics: Love Meal, Summer, Toronto, Rue St. Denis, March 5th o, en el cas de l’obra del MACBA, Last Light. Indiquen situacions memorables com una data de naixement, un lloc o un menjar compartit: evocacions del plaer en moments en què l’artista tenia plena consciència de la finitud de la vida. Amb una trajectòria biogràfica implicada en diverses causes socials i polítiques, la lluita contra la malaltia de la sida, primer en la seva parella i després en ell mateix, va marcar l’obra d’aquest cubà, que va convertir les seves instal·lacions en metàfores de la fragilitat de l’existència i, alhora, de la seva bellesa.

Gonzalez-Torres feia servir materials simples que formen part de la vida quotidiana com ara paper, caramels, trencaclosques o sèries de llums. Amb un vocabulari estètic associat al minimalisme i l’art conceptual, l’artista incorporava a les qualitats formals dels materials una densa càrrega emotiva i una acusada narrativa autobiogràfica i metafòrica. La poesia i la melancolia sempre són presents en les seves peces, que sovint remeten al pas del temps, com les seves instal·lacions de bombetes. La pèrdua i la regeneració, l’amor i la inevitable fugacitat de la vida alimenten les seves instal·lacions de llum.


Fitxa tècnica

Títol original:
Sense títol
Número de registre:
2613
Artista:
Gonzalez-Torres, Felix
Data de creació:
1990
Any d'adquisició:
2005
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Objecte
Tècnica:
Paper i cartró
Dimensions:
20,5x37,5x37,5
Número d'edició:
Edició de 12
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit Brondesbury Holdings Ltd.
Copyright:
© The Felix Gonzalez-Torres Foundation
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.