Carregant...

Agriculture in the Delta del Llobregat, El Prat del Llobregat. Sèrie: "Connexions globals", 2007

Agricultura al delta del Llobregat, el Prat de Llobregat. Sèrie: "Connexions globals", 2007
Fotografia, 50 x 70 cm

Diverses obres de la sèrie Connexions globals de David Goldblatt inclouen un petit text explicatiu a la cartel·la. El d'aquesta imatge és:

"Tot i que la zona s’ha enfortit molt gràcies a la indústria i la logística, encara hi ha 562 hectàrees de terra destinades al conreu."

David Goldblatt
_

Entre el 2007 i el 2008, i en el marc d’un estudi fotogràfic sobre Barcelona que el MACBA va encarregar a reconeguts fotògrafs, David Goldblatt va centrar-se en concret en l’àrea del riu Llobregat, amb les seves connexions viàries, els polígons industrials i la seu de l’aeroport. El resultat és un conjunt de fotografies que, amb el títol de Connexions globals, va formar part de la mostra col·lectiva Imatges metropolitanes de la nova Barcelona, en el marc de l’exposició Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna al MACBA el 2008. Juntament amb David Goldblatt, fotògrafs com Ahlam Shibli, Marc Pataut i Allan Sekula van documentar diversos aspectes sobre els canvis en les relacions entre economia, formes de treball i xarxes socials a Barcelona en una iniciativa del Programa d’Estudis Independents (PEI) del MACBA.

Les fotografies de Goldblatt mostren la torre de control de l’aeroport i la construcció de la nova terminal; també, la Zona d’Activitats Logístiques del Prat (ZAL), les obres de la nova línia del tren d’alta velocitat (TGV Barcelona-Madrid) i les del nou espigó sud del port de la ciutat. No deixa de banda, però, els hàbits humans que conviuen en aquests escenaris de transformació humana: els pagesos del Prat i l’intercanvi de productes al mercat central de Mercabarna; la platja de la Ricarda i el barri de San Cosme; els camioners europeus en els polígons industrials de la zona del ZAL; els avions que sobrevolen el mirador del Prat; les cues per agafar el taxi a la terminal de creuers del port; la prostitució a l’autovia de Castelldefels a Gavà; la neteja dels finestrals de l’Hotel Hesperia a l’Hospitalet, i els falconers que ajuden a foragitar les aus a l’àrea de l’aeroport.

Com en altres treballs de l’autor, Goldblatt mostra les intervencions humanes en el paisatge, les construccions i estructures arquitectòniques, però també les decisions polítiques i les estructures ideològiques que les fan possibles.


Fitxa tècnica

Títol original:
Agriculture in the Delta del Llobregat, El Prat del Llobregat. Sèrie: "Connexions globals"
Número de registre:
3695
Artista:
Goldblatt, David
Data de creació:
2007
Any d'adquisició:
2009
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Impressió per raig de tinta sobre paper
Dimensions:
50 x 70 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Donació de l'artista
Copyright:
© David Goldblatt
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.

L’essència del fragment i del mòdul té un ressò profund en el meu treball.
Pep Agut