La imatge de l’obra no està disponible on-line.

El Eco I, 1972

Obra gràfica (edicions), 70,5 x 95 cm

El Eco I i II són dues serigrafies inspirades en l’edifici del Museo Experimental El Eco, que es troba a la colònia de San Rafael, a Ciutat de Mèxic. Obra arquitectònica de Mathias Goeritz, des de la seva construcció, el 1953, es va convertir en un dels edificis més significatius de l'artista i en una peça crucial dins la història de l'art modern mexicà. Construït a petició de l'empresari Daniel Mont, es va destinar a diversos usos. Entre d’altres, es va utilitzar com a galeria, restaurant-bar, espai d'experimentació teatral, seu activista i, avui dia, museu universitari.

Les dues serigrafies assagen en el paper solucions semblants a les que l’arquitectura del museu aplica en l’espai, amb formes que eludeixen els angles rectes, la simetria i la geometria estàtica, convidant l'espectador al moviment i a una perspectiva accelerada. Com també fa a l’edifici, Goeritz se serveix de l'abstracció per integrar el moviment i la vitalitat de les formes.

Un any després de la construcció del museu, Goeritz va redactar el Manifiesto de la arquitectura emocional. L’edifici és la millor mostra d’aquest corrent que aposta per aconseguir integrar, en l’arquitectura, una vivència orgànica i emocional dels espais. A través de factors com el color, la il·luminació, l’ús de l’aigua i la geometria irregular de les formes arquitectòniques, s’aguditzen certs sentits de l’ésser humà. El Eco va marcar la producció posterior de l’artista.


Fitxa tècnica

Títol original:
El Eco I
Número de registre:
5647
Artista:
Goeritz, Mathias
Data de creació:
1972
Any d'adquisició:
2017
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Obra gràfica (edicions)
Tècnica:
Serigrafia sobre paper
Dimensions:
70,5 x 95 cm (alt x ample)
Número d'edició:
Edició de 100
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Mathias Goeritz
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.

Una mateixa imatge pot ser testimoni, alhora, del passat i anticipar un futur previsible.
Ignasi Aballí