Carregant...

Kleine Struktur 1, 1965

Petita estructura 1, 1965
Escultura, 33,5 x 23 x 24 cm

«Amb una aptitud sorprenent per al dibuix i un esperit subtil i irònic, Gego crea una obra assentada en l'ús d'un element únic, primari i mínim: la línia.»
PERUGA, Iris: «El juego de crear», a Gego. Desafiando estructuras. Barcelona/Porto: MACBA / Museu Serralves, 2006.

El primer període creatiu en la trajectòria de Gego, des de finals dels anys cinquanta fins a principis dels setanta, es coneix com l’etapa de Línies paral·leles. Gego va començar a fer dibuixos dominats per sistemes de línies paral·leles sense cap referència al món exterior. Aquest treball gràfic, però, aviat va demanar la seva plasmació en volum. Va ser així com l’artista va produir les primeres escultures: objectes petits –i algun de més volum– plantejats com una exploració de possibilitats formals a l’entorn de la idea de línies paral·leles. Tot i que comença treballant amb materials rígids, gradualment va incorporant materials i solucions formals més flexibles, que li permeten fer més orgàniques les estructures geomètriques inicials.

De les seves composicions més geomètriques i modulars, la Col·lecció MACBA compta amb l’obra Esfera en hexaedro, de 1964, que respon a l’esforç per investigar les relacions entre diferents volumetries pures, sobretot l’esfera i el cub, sense abandonar mai la idea de línies paral·leles. Uns eixos verticals disposats en forma d’hexaedre sostenen unes varetes de ferro situades paral·lelament com si es tractés de línies en un paper excepte un espai central, on s’ha retallat o configurat una forma d’esfera. L’efecte és de trama o transparència, tal com Gego opera en els seus dibuixos. L’obra forma part d’una sèrie desenvolupada aquells anys a l’entorn de la idea d’esfera. En aquest cas, va ser la mateixa artista qui es va fotografiar ocupant l’espai esfèric central.

La Col·lecció MACBA té també un conjunt de petites escultures realitzades entre 1962 i 1970, algunes de més geomètriques i d’altres d’aparença més orgànica, en les quals Gego incorpora deformacions tant en l’estructura com en la mida i els materials. Fugint de formes regulars i utilitzant materials més manipulables, experimenta amb formes, textures i colors. El resultat, que fa pensar en un insecte o un artefacte mecànic, posa de manifest l’esperit transgressor i lúdic de l’artista.


Fitxa tècnica

Títol original:
Kleine Struktur 1
Número de registre:
3049
Artista:
Gego
Data de creació:
1965
Any d'adquisició:
2007
Estat:
En préstec
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Escultura
Tècnica:
Acer, ferro, fusta i pintura
Dimensions:
33,5 x 23 x 24 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Dipòsit Fundación Gego
Copyright:
© Fundación Gego, Caracas
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.