Carregant...

Bichito 87/14, 1987

Bestiola 87/14, 1987
Escultura, 23,5 x 11 x 18 cm

«Amb una aptitud sorprenent per al dibuix i un esperit subtil i irònic, Gego crea una obra assentada en l'ús d'un element únic, primari i mínim: la línia.»
PERUGA, Iris: «El juego de crear», a Gego. Desafiando estructuras. Barcelona/Porto: MACBA / Museu Serralves, 2006.

En un moment avançat de la seva trajectòria, entre 1987 i 1989, Gego va produir una sèrie de petites escultures que va denominar Bichitos. Ja feia anys que l’artista brasilera Lygia Clark havia produït els seus coneguts Bichos, unes petites i senzilles construccions fetes amb plaques de metall que s’articulaven amb xarneres i que demanaven la manipulació de l’observador –d’aquí el seu caràcter orgànic o animal. En el cas de Gego, malgrat que en altres ocasions ja havia utilitzat la paraula bicho per parlar del conjunt de la seva obra escultòrica, amb el diminutiu al·ludia a les peces fetes amb materials de rebuig, elements industrials o restes de treballs anteriors, amb què componia petits volums amb un sistema precari de construcció: des dels més elementals, confegits com un nus de malla de filferro, fins a d’altres plantejats com un assemblatge de petits elements industrials i quotidians. De formes imprevisibles, alguns resulten figures surreals i d’altres freguen l’aformalitat.

Si bé en el context espanyol la paraula bicho vol dir insecte, en el context veneçolà constitueix també una interjecció col·loquial de refús i de desordre, i la paraula bichero s’aplica a agrupacions d’animals diversos o objectes heterogenis. El fet que Gego es referís a la seva obra amb aquests termes posa de manifest la seva voluntat  d’evitar la terminologia convencional relacionada amb l’escultura i les belles arts.


Fitxa tècnica

Títol original:
Bichito 87/14
Número de registre:
3090
Artista:
Gego
Data de creació:
1987
Any d'adquisició:
2008
Estat:
En préstec
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Escultura
Tècnica:
Plàstic, ferro, acer i coure
Dimensions:
23,5 x 11 x 18 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Dipòsit Fundación Gego
Copyright:
© Fundación Gego, Caracas
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.