La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Vitrina VII (Comunero / Campesino / Comunista / Izquierdista / Extranjero), 2018

Vitrina VII (Comuner / Camperol / Comunista / D'esquerres / Estranger), 2018
Instal·lació, 8 paintings of various dimensions. Total size: 127 x 40 x 180 cm

Indígena, amerindi, andí, inferior, salvatge, arcaic, tribal, bàrbar, rogenc, comuner, camperol, comunista, d’esquerres, estranger... Les figures de Sandra Gamarra porten indicadors semàntics. Per a les peces, l’artista ha replicat pictòricament obres de col·leccions precolombines de diversos museus d’Espanya. Per als qualificatius amb què les ha designat, ha partit dels termes amb què històricament es definia la figura de l’«altre». Un «altre» construït per l’etnocentrisme europeu, que vincula tot habitant de geografies no occidentals al salvatgisme i, per tant, a la possibilitat d’organitzar, desenvolupar, fer progressar, aprofitar, explotar. Un «altre» de pell rogenca que l’imaginari europeu sovint associa, de manera totalment fal·laç, a la tradició marxista i al pensament de l’esquerra occidental. Reproduint l’asèpsia suposadament neutra de les vitrines d’un museu, Gamarra posa la mirada en una concepció del món imposada com a única i superior que fonamenta, encara avui, les polítiques de migració,  l’organització del treball, l’ús dels recursos naturals i també algunes lògiques expositives de l’art.


Fitxa tècnica

Títol original:
Vitrina VII (Comunero / Campesino / Comunista / Izquierdista / Extranjero)
Número de registre:
5783
Artista:
Gamarra, Sandra
Data de creació:
2018
Any d'adquisició:
2019
Estat:
En exposició
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Pintura sobre metacrilat
Dimensions:
8 paintings of various dimensions. Total size: 127 x 40 x 180 cm (alt x ample x fons)
Sala:
Edifici Meier, Planta 1
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Sandra Gamarra, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.