La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Inaugural Speech, 1997

Discurs d'obertura, 1997
Inaugural Speech va tenir lloc durant l’obertura del festival inSITE97, una mostra d’art públic organitzada pels governs dels Estats Units i de Mèxic que es va dur a terme durant cinc edicions a les ciutats frontereres de San Diego i Tijuana. Després dels discursos reglamentaris dels polítics assistents, Andrea Fraser va iniciar la seva performance pujant al podi per pronunciar un discurs d’agraïment als organitzadors. Després d’unes paraules amables en què parlava com a artista, va passar a parlar com a comissària, tot seguit com a oficial pública i finalment com a patrocinadora oficial. Va ser una mostra d’oratòria, de benvinguda i de celebració en l’estil sovint pompós i retòric dels discursos oficials.
Fraser va aprofitar el format de l’obertura, amb una forta presència de funcionaris federals mexicans que van tallar la cinta i van parlar, per satiritzar les postures autocomplaents pròpies de buròcrates, funcionaris públics i mecenes artístics. El «discurs inaugural» de Fraser, ric en inflexions i ple de referències polítiques, posava l’accent en els mecanismes de poder, els interessos financers i els usos de la influència que hi ha rere les pràctiques artístiques filantròpiques i també les institucionalitzades. Amb la seva performance discursiva, Fraser reclamava més autonomia per a la creació artística i una llibertat d’expressió efectiva i real. En un context fronterer i en un espai públic caracteritzat per la il·legalitat que sovint suposa creuar la frontera des de Mèxic als Estats Units, la seva reflexió encara pren més sentit.

Fitxa tècnica

Títol original:
Inaugural Speech
Número de registre:
5626
Artista:
Fraser, Andrea
Data de creació:
1997
Any d'adquisició:
2017
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo doble canal, color, so, 28 min 7 s
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Andrea Fraser
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.