Carregant...

Fauna, 1989

Mèdia-instal·lació, Mides diverses

Joan Fontcuberta i Pere Formiguera, dos noms destacats de la fotografia contemporània catalana, van iniciar una col·laboració l’any 1984 entorn d’un catàleg de plantes inexistents. Fontcuberta realitzava la part fotogràfica i Formiguera, escriptor i fotògraf, la literària. Volien revocar el tòpic, tan consolidat, sobre la capacitat de veritat del document fotogràfic. Després d’aquesta primera col·laboració, van voler anar més enllà indagant els límits, no sempre clars, entre realitat i ficció, entre natura i imaginari. Un any després, el 1985, començaven a treballar en el projecte Fauna.

Fauna es presenta com una instal·lació de grans dimensions i múltiples elements a l’entorn de la figura d’un científic oblidat i els seus descobriments en el món animal. Es parteix de la premissa que els dos fotògrafs han descobert els arxius desapareguts del zoòleg alemany Peter Ameisenhaufen –nascut a Munic el 1895 i desaparegut de forma misteriosa el 1955–, i el seu ajudant Hans von Kubert. Ameisenhaufen havia catalogat una sèrie d’animals poc comuns, com el Ceropithecus icarocornu, semblant a un mico però amb una banya d’unicorn i amb ales; la Solenoglypha polipodida, semblant a una serp de tres metres i mig, o el Pirofagus Catalanae, un drac trobat a Sicília, abandonat pels invasors catalans al segle XVI, que ingeria el seu propi foc després d’expulsar-lo.

Fauna presenta fotografies dels animals inventariats pel zoòleg, detallats estudis de camp, notes de treball del científic, radiografies i disseccions d’esquelets, un espècimen dissecat i alguns àudios amb els enregistraments dels crits dels animals. Es presenten tots els elements clau per donar credibilitat científica i solidesa epistemològica a una gran ficció. En cap moment s’informa l’espectador que es tracta d’una invenció, ni que els noms del científic Peter Ameisenhaufen i del seu ajudant Hans von Kubert són dos alter ego dels noms de Formiguera i Fontcuberta.

Tampoc se li explica que els dos fotògrafs van col·aborar amb un taxidermista per crear els animals fantàstics i que els van batejar amb llatí fictici simulant les classificacions oficials. Objectes i paraules van ser utilitzats com a legitimadors d’un imaginari de veritat compartit pel públic. L’espectador troba els materials com si haguessin estat conservats durant molt temps: les fotografies estan lleugerament desenfocades, la tinta d’algunes cartes s’ha corregut damunt del paper i els marcs dels quadres mostren estelles i estan envellits.
En línia amb el treball fotogràfic d’aquests fotògrafs, en especial de Joan Fontcuberta, Fauna posa en circulació un artefacte epistemològic per qüestionar la credibilitat de la veritat científica, l’objectivitat dels museus i la poca –o nul·la– objectivitat de la imatge fotogràfica. L’obra, que es presenta seguint el llenguatge i la museografia propis de les exposicions científiques, enfronta alhora l’autoritat del discurs científic i la versemblança de la fotografia. Exposada nombroses vegades en museus i espais d’Europa i Amèrica, Fauna genera perplexitat entre el públic.

Quan l’any 1989 la instal·lació es va presentar per primer cop al Museu de Zoologia de Barcelona, una enquesta realitzada pel seu Departament d’Educació va revelar que un 27% dels visitants adults i amb titulació universitària va creure que aquells animals eren autèntics.

Joan Fontcuberta i Pere Formiguera, 1989


Fitxa tècnica

Títol original:
Fauna
Número de registre:
1659
Artista:
Fontcuberta, Joan - Formiguera, Pere
Data de creació:
1989
Any d'adquisició:
2001
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Mèdia-instal·lació
Tècnica:
Material orgànic, fotografia, paper, vidre i material audiovisual
Dimensions:
Mides diverses
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Pere Formiguera; © Joan Fontcuberta, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Fauna
Fauna
Fauna
Fauna
Fauna
Fauna

Àudios

FONS ÀUDIO #28. Joan Fontcuberta
17.11.2014