Carregant...

100 Jahre, 2001

100 anys, 2001
Fotografia, 30,5 x 24,3 cm

Aquesta sèrie es compon de 101 retrats de persones que tenen des de vuit setmanes fins a 100 anys d'edat. Totes les persones retratades pertanyen a l'entorn familiar o al cercle d'amics de Feldmann. Són fotos en blanc i negre, nítides, molt contrastades i plenes de matisos, en què i posen per al fotògraf. Sota la foto apareixen el nom de pila i l'edat: Elisa, 17 anys; Boris, 18 anys; Nora, 19 anys; Tim, 20 anys; Barbara, 21 anys; etc. Cada persona representa una edat, i per tant un moment de la vida que s'obre al nostre davant com un món. I alhora cada un d'ells és una història, la de cadascú, que podem jugar a desxifrar.

Aquesta sèrie continua la interrogació de Feldmann sobre el pas del temps, però ho fa mirant el seu cercle afectiu i emocional. L'artista ha ordenat en una seqüència de temps lineal les imatges d'una xarxa de relacions de parentiu i amistat. Les imatges són punts que marquen una seqüència de temps: un anys, dos, tres, etc., fins a cent. Exposades com a sèrie, signifiquen una línia molt llarga i continua de 101 retrats que anem recorrent. A mesura que la nostra edat s'acosta a l'edat del retratat, mirem més atentament; també mirem els anys anteriors i els posteriors, i ens interroguem sobre el personatge retratat comparant la nostra temporalitat. Recórrer la línia de retrats evoca la manera com transcorre el temps per a nosaltres. Parlant de les pintures de natures mortes com aquestes, Lacan explica que alhora mostren i oculten "el que tenen d'amenaça, desenllaç, desplegament, descomposició". Igualment, aquesta sèrie d'imatges que evoquen el pas del temps n'assenyala també el final.

Helena Tatay, Texto, Helena Tatay (ed.), Hans-Peter Feldmann. 272 Pages. Barcelona: Fundació Antoni Tàpies, 2001.


Fitxa tècnica

Títol original:
100 Jahre
Número de registre:
2252
Artista:
Feldmann, Hans-Peter
Data de creació:
2001
Any d'adquisició:
2003
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Fotografia a les sals de plata i pedestal amb ram de flors
Dimensions:
30,5 x 24,3 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Hans Peter Feldmann, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

Recursos d'accessibilitat
Làmina en relleu
Text en braille

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Hans-Peter Feldmann "100 Jahre", 2001
Hans-Peter Feldmann "100 Jahre", 2001
Hans-Peter Feldmann "100 Jahre" (detall), 2001
Hans-Peter Feldmann "100 Jahre", 2001
Hans-Peter Feldmann "100 Jahre", 2001
Hans-Peter Feldmann "100 Jahre", 2001
Hans-Peter Feldmann "100 Jahre", 2001
L’essència del fragment i del mòdul té un ressò profund en el meu treball.
Pep Agut