La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Arbeiter verlassen die Fabrik, 1995

Els treballadors surten de la fàbrica, 1995

Workers Leaving The Lumière Factory in Lyon va ser el primer film de la història del cinema que es va projectar en públic. Enregistrat l’any 1895, durant 45 segons, una sola seqüència mostrava la sortida dels treballadors i les treballadores de la fàbrica de productes fotogràfics de Lió propietat dels germans Louis i Auguste Lumière. Tot i que l’escena, una de les icones d’aquest mitjà narratiu que és el cinema, mostra clarament els obrers com a grup social i l’espai de davant de la fàbrica com un escenari de conflictes socials, també obre uns interrogants que s’han plantejat reiteradament. On van? Tornen a casa després de la jornada laboral? O es dirigeixen a una reunió política?

En aquesta línia interpretativa, Harun Farocki construeix un assaig documental sobre aquesta seqüència mítica enregistrada per Louis Lumière a través de la mateixa història del cinema. Amb una gran habilitat, uneix múltiples escenes d’obrers sortint de les fabriques al llarg de la historia del cinema. El resultat és una subtil anàlisi cinematogràfica que abasta des de films com Modern Times de Charles Chaplin fins a Metròpolis de Fritz Lang o Accattone de Pier Paolo Passolini. La pel·lícula de Farocki mostra que la seqüència dels germans Lumière ja porta en si mateixa l’embrió d'un desenvolupament social previsible: la inevitable desaparició d'aquesta forma de treball industrial.


Fitxa tècnica

Títol original:
Arbeiter verlassen die Fabrik
Número de registre:
5751
Artista:
Farocki, Harun
Data de creació:
1995
Any d'adquisició:
2018
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, color i b/n, so, 36 min
Número d'edició:
Ed. 2/10
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Harun Farocki
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.