Carregant...

Solomo, mesías del siglo XX, ante el deseo de la montaña de madera, 1968

Solomo, messies del segle XX, davant el desig de la muntanya de fusta, 1968
Pintura, 50,5 x 70,5 cm

Albert Porta va adoptar la personalitat artística de Zush el 1968, en sortir d’una institució psiquiàtrica on havia estat ingressat per «inadaptació al medi». Va ser un dels pacients del centre qui el va batejar amb aquest nom. L’obra de Zush es caracteritza per la construcció d’una mitologia personal de caràcter autobiogràfic, a partir del desbordament de la imatge i la creació d’una escriptura pròpia que organitza múltiples universos paral·lels en un subtil equilibri entre el caòtic i la composició racional.

La voluntat de dessacralitzar la figura de l’artista i la seva amplitud d’interessos l’ha portat a utilitzar suports molt diversos i a col·laborar d’una manera habitual amb creadors de diferents disciplines, com dissenyadors, escriptors o músics.

Exemple d’artista outsider, la sèrie d’obres presentada connecta amb el moviment psicodèlic i la seva aspiració d’obrir les portes de la percepció. A Zush li interessa explorar estats imaginaris en els quals es desdibuixen les categories i es creen mons diferents.


Fitxa tècnica

Títol original:
Solomo, mesías del siglo XX, ante el deseo de la montaña de madera
Número de registre:
0397
Artista:
Evru/Zush
Data de creació:
1968
Any d'adquisició:
1997
Estat:
En exposició
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Pintura
Tècnica:
Gouache i llapis de grafit sobre fusta
Dimensions:
50,5 x 70,5 cm (alt x ample)
Sala:
Edifici Meier, Planta 1, Sala 6
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art. Antiga Col·lecció Salvador Riera
Copyright:
Copyright: © Evru/Zush, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.

M’agrada treballar amb allò que s’acostuma a dir "herència cultural", però els materials que faig servir són molt banals, com clixés, com blocs de sucre, portes, cuscús, catifes, documents oficials.
Latifa Echakhch