Carregant...

Finning, 2019

Instal·lació, 32 x 148 x 25 cm

Finning és una escultura modular que remet a la idea de capa o fragment. Es tracta d’un conjunt de discos de ceràmica molt fins, foscos i esfèrics, disposats l’un al costat de l'altre. Com que cada peça té una forma i una mida diferents, en resulta un perfil irregular i oscil·lant. Cada disc agafa el color a partir del seu procés d’elaboració: la ceràmica es cou i en un moment donat es posa en contacte amb material orgànic, que fa que s'encengui i origini lleugeres variacions cromàtiques.

L'obra va formar part l’exposició de Patricia Dauder a la Galeria ProjecteSD, Hollow (2019), que reunia un grup de treballs realitzats amb mitjans diversos en els quals l'element tàctil i orgànic era molt evident. Com explicava l’artista amb motiu de l’exposició: «Per a mi l’escultura no és diferent dels altres mitjans que utilitzo en les meves obres. Moltes vegades, quan dibuixo o pinto, tinc la sensació que en realitat estic modelant. És estrany, perquè en alguns moments crec que estic eliminant matèria del dibuix o la pintura, com si estigués buidant fusta o pedra. Finning està constituïda per peces que no són molt més gruixudes que una fulla de paper, formades per capes finíssimes d’argila. Al capdavall, es tracta d’estrats, cobertures, que poden contenir –o no– algun tipus d’informació.»

Encara que totes les plaques tenen formes diferents, que poden semblar ales, fulles o pells, la imatge de conjunt que en resulta evoca un gràfic o diagrama. «La imatge mental que m'ocupava mentre treballava i concebia aquesta obra era una fotografia de premsa que vaig trobar d'un espai enorme on s'acumulaven milers d'aletes tallades de taurons, pel seu posterior consum humà. Finning no vol incidir en el problema de l’explotació marina, més aviat és una al·lusió a la idea d’un cos buidat, al fragment o resta d’una estructura que ja no és, que és residual.»


Fitxa tècnica

Títol original:
Finning
Número de registre:
5867
Artista:
Dauder, Patricia
Data de creació:
2019
Any d'adquisició:
2020
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Fang cuit i cremat
Dimensions:
32 x 148 x 25 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art Contemporani
Copyright:
© Patricia Dauder
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.