Carregant...

Ellos no pueden venir esta noche, 1985

Ells no poden venir aquesta nit, 1985
Escultura, 140 x 500 x 80 cm

Aquesta instal·lació escultòrica permet resseguir algunes constants en la trajectòria de Nacho Criado. D’una banda, la tensió entre l’element conceptual i l’esforç per a la seva materialització, i de l’altra, l’homenatge als seus referents artístics, un element recurrent en les obres de Criado i que conflueixen en aquesta peça.

Ellos no pueden venir esta noche parteix de la literalitat de la pesca i també de la seva simbologia per analitzar com opera la memòria i el pas del temps, un dels temes que sempre han interessat a l’artista. L’obra consisteix en una estructura formada per un llarg tub de ferro recolzat damunt dos suports d’on pengen vidres rectangulars subjectats per fils de pescar amb ploms i hams. Nacho Criado pesca fragments de memòria i rememora absències. Com el mateix artista explicava: “Ellos no pueden venir esta noche recull totes aquelles persones que, en un moment donat, t’han ajudat en el treball: Rothko, Manzoni, Duchamp, Beuys, Mondrian, Klein, Maciunas... És una forma de reconeixement.» El reconeixement dels referents estètics i ideològics que l’han marcat és una constant en l’obra de Criado. No va deixar mai de fer homenatges explícits i de buscar inspiració en artistes que reconeix com a mestres. Entre els seus referents, hi ha Mark Rothko (la seva primera exposició individual, a la galeria Sen de Madrid el 1970, ja es titulava Homenatge a Rothko), Manzoni (1973), Beuys (1974), Duchamp (1977) i Zaj (1977). Ellos no pueden venir esta noche aplega aquesta sèrie d’homenatges.

Un segon aspecte de l’obra és la seva materialitat. El vidre, tractat de maneres molt diverses, apareix en quasi tot el recorregut creatiu de l’artista. En aquest cas, permet que l’obra incorpori la presència física de l’espectador, que l’altera lleument i genera un cert moviment. D’altra banda, mentre que el ferro és un element pesant, el vidre aporta lleugeresa i fragilitat, una alternança que remet a la mateixa metafísica de l’absència i que afegeix lirisme a l’obra.


Fitxa tècnica

Títol original:
Ellos no pueden venir esta noche
Número de registre:
5764
Artista:
Criado, Nacho
Data de creació:
1985
Any d'adquisició:
2019
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Escultura
Tècnica:
Materials diversos
Dimensions:
140 x 500 x 80 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Obra adquirida gràcies a Fundació Banc Sabadell
Copyright:
© Herederos Nacho Criado
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.