Carregant...

S.M. El Rei, 1988

Escultura, 373x130x88

Dos grans monòlits de basalt de més de tres metres i mig d’altura cadascun evoquen, per la seva monumentalitat i el seu títol, una de les grans figures de poder de la història: les monarquies. Realitzades el 1988 i situades des de l’any 2004 al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Rambla Nord, davant de la Facultat de Traducció i Interpretació, condensen el llenguatge escultòric del seu autor.

Com en altres obres de Xavier Corberó, la forma vertical de la pedra imbueix l’obra d’un cert antropomorfisme, reforçat pel mateix títol. Si bé en altres composicions l’artista ha «humanitzat» grans pedres convertint-les en una família, un viatger o uns professionals de la Justícia, aquesta vegada ha optat per la figura d’uns monarques.

Les figures semblen haver estat tallades o trencades a l’atzar, quasi accidentalment. Com és habitual en les escultures de Corberó, l’artista opta per posar de manifest la procedència natural de la pedra i també la intervenció humana. Així, les figures es presenten com el resultat d’una separació forçada o traumàtica a conseqüència del trencament del bloc natural. El fet d’inserir-hi elements cilíndrics i altres petites formes geomètriques reforça aquesta dialèctica natura-cultura. En el cas de la peça titulada S. M. La Reina, l’artista afegeix en la part superior una forma que podria recordar una pinta.


Fitxa tècnica

Títol original:
S.M. El Rei
Número de registre:
0049
Artista:
Corberó, Xavier
Data de creació:
1988
Any d'adquisició:
1989
Estat:
En préstec
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Escultura
Tècnica:
Basalt
Dimensions:
373x130x88
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Xavier Corberó
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.