La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Trilogia postfordista III. La balada del valor d'ús, (2009-) 2011

Instal·lació, Mides diverses

Amb aquesta obra, Octavi Comeron completa una trilogia de projectes que reflexionen sobre les col·lisions de l’ordre simbòlic i productiu contemporanis a partir de diferents aspectes de la producció d’automòbils. Si a les altres dues instal·lacions de la Trilogia postfordista prenia com a objecte d’estudi plantes de producció d’automòbils, en aquest cas es val de l’objecte cotxe per posar en relació la producció artística i nocions com treball, plusvàlua, valor d’ús i valor de canvi.

La balada del valor d’ús es va presentar a la NauEstruch de Sabadell l’any 2011. Comeron posava a la venda un cotxe de sèrie sota la categoria i el règim fiscal d’obra d’art. Si en l’adquisició d’un automòbil s’hi aplica un 21% d’IVA, quan es tracta d’una obra d’art, l’IVA que s’aplicava en aquell moment era d’un 8%. S’interroga així la naturalesa de la pràctica artística posant en joc el seu règim jurídic. I és que un mateix objecte –per exemple, un cotxe–, quan entra a formar part de l’espai artístic, es devalua de preu i perd més del 10% del seu valor econòmic. El cotxe es va vendre i Hisenda va impugnar la transacció reclamant a l’artista que abonés la diferència. Amb aquesta acció, Comeron confronta la reflexió estètica i la teoria marxista del valor amb la performativitat del sistema jurídic i la seva definició d’art.


Fitxa tècnica

Títol original:
Trilogia postfordista III. La balada del valor d'ús
Número de registre:
5122
Artista:
Comeron, Octavi
Data de creació:
(2009-) 2011
Any d'adquisició:
2014
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Instal·lació
Tècnica:
Materials diversos
Dimensions:
Mides diverses
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Donació Hereus Octavi Comeron
Copyright:
© Octavi Comeron
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.