Carregant...

Iru Burni, 1986

Tres ferros, 1986
Escultura, 3 elements: 117 x 57 x 33 cm; 111 x 59 x 33 cm i 139 x 59 x 33 cm

Des de les seves primeres obres als anys cinquanta fins a les darreres instal·lacions públiques als anys noranta, l’escultura d’Eduardo Chillida es pot entendre com un diàleg continuat amb l’espai, el buit i la idea de límit. Tant si es tracta de grans composicions escultòriques com de volums més petits, a Chillida li interessa l’espai interior; no aquell que queda més enllà de les formes i la matèria, sinó l’espai que aquestes generen dins seu. Un espai en el sentit físic, però també proper a la noció de consciència i visió interior.

En aquesta trajectòria, els anys vuitanta aporten monumentalitat al seu treball  amb obres que creixen en dimensions i ocupen l’espai d’una manera orgànica. És el cas d’Iru Burni, de 1986. Realitzada a partir de grans làmines d’acer (un dels materials preferits de Chillida des que, enllaçant amb la tradició artesanal i industrial del País Basc, el va començar a utilitzar l’any 1959), mostra aquest pas cap a les grans dimensions.

Chillida planteja tres peces de ferro de més d’un metre d’alçada que dialoguen a una certa distància l’una de l’altra. Iru Burni s’integra en una sèrie del mateix títol en què adquireix gran importància l’espai interior que es crea entre les diverses formes. Lleugerament geomètriques i amb algunes incisions i obertures també geomètriques, per la seva monumentalitat, la disposició i el fet que n’emani una acusada energia, l’obra evoca el món antic dels tòtems i les grans construccions megalítiques.
 


Fitxa tècnica

Títol original:
Iru Burni
Número de registre:
1853
Artista:
Chillida, Eduardo
Data de creació:
1986
Any d'adquisició:
2002
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Escultura
Tècnica:
Acer Aloña
Dimensions:
3 elements: 117 x 57 x 33 cm; 111 x 59 x 33 cm i 139 x 59 x 33 cm
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Colección Telefónica
Copyright:
© Eduardo Chillida, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.