La imatge de l’obra no està disponible on-line.

A/O (Caso Céspedes), juliol 2009-juliol 2010

A/O (Cas Céspedes), juliol 2009-juliol 2010

A/O (Caso Céspedes) fa referència a un document de la Inquisició espanyola de Toledo que es troba a l’Archivo Histórico Nacional de Madrid. A la primera pàgina del lligall s’hi llegeix «Céspedes – Elena y Eleno de». Partint d’aquest document històric, Cabello i Carceller recuperen la trajectòria vital d’Elena/o de Céspedes, una/un granadí que va viure al segle XVI entre Andalusia i Castella. Nascuda com a dona mulata i esclava, va viure com un home, es va casar per l’església amb una dona i va exercir de cirurgià.

Cabello i Carceller, que treballen juntes des del 1992, construeixen una ficció visual com una aproximació contemporània a l’entorn d’aquest personatge històric quasi desconegut. Un protagonista actual de gènere indefinit i que respon al nom d’Alex transita pels jardins i les estances del Centro Andaluz de Arte Contemporáneo, situat a l’antic Monasterio de la Cartuja, on se suposa que està seleccionant espais per a una filmació que s’ha de fer sobre la vida de Céspedes. Però a mesura que avança l’acció, el personatge es torna cada vegada més introspectiu i es va identificant amb el personatge històric. És així com, a través de dos relats, es mostra l’actualitat de realitats vigents avui i que semblaven adscrites al passat.

En la seva gestualitat i indumentària, el personatge d’Alex recorda a Thomas, el fotògraf protagonista de la mítica pel·lícula de Michelangelo Antonioni Blow Up (1966), que alhora va ser una adaptació del conte de Julio Cortázar Las babas del diablo, en què es reflexiona sobre l’acte de mirar i el de fotografiar. Com expliquen les artistes en el text que acompanya l’obra: «El projecte proposa lectures d’anàlisi sobre qüestions de gènere i sexualitats transgènere; però també ofereix possibilitats de reflexió sobre l’important paper que van tenir l’esclavatge o la raça en la construcció identitària espanyola durant l’etapa colonial i la seva absència en l’àmbit de la representació, tot plantejant claus per a l’exploració de les formes de construcció dels imaginaris».


Fitxa tècnica

Títol original:
A/O (Caso Céspedes)
Número de registre:
5766
Artista:
Cabello/Carceller (grup d'artistes)
Data de creació:
juliol 2009-juliol 2010
Any d'adquisició:
2019
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, color, so, 14 min 39 s
Número d'edició:
Ed. 2/5 + 2 P.A.
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Cabello/Carceller, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Vídeos