Carregant...

Cut, 2002

Tall, 2002

Carlos Bunga va accedir a la pràctica artística a través de la pintura, constatant aviat els límits d’aquest mitjà. El descobriment de l’obra de Gordon Matta-Clark i les seves “anarquitectures” van suposar una forta sacsejada en aquesta trajectòria. Un creixent interès per l’arquitectura i pels processos efímers van reorientar el seu treball artístic, que aviat va anar cuallant en un mètode propi que l’ha portat a les seves grans instal·lacions o arquitectures nòmades.

Les obres de la Col·lecció Macba corresponen a aquest moment embrionari d’un mètode propi. Es tracta de quatre films que mostren com es gesta i de quina recerca neix aquest mètode. Elaborats en els anys de formació, constaten els límits de la pintura i l’interès per l’arquitectura i per les construccions en decadència, sobretot de ciutats com Porto o Lisboa. Realitzats en un entorn domèstic i a petita escala, introdueixen el component espacial en pintura, treballen la idea de maqueta i plantegen un nou decàleg de gestos que amb els anys ha anat prenent cos fins a configurar un llenguatge propi. Com el mateix artista explica: “És l’embrió, per dir-ho d’alguna manera, de l’inici d’un procés de treball.” Carlos Bunga es va situant a prop de la idea de fragilitat, temporalitat i d’atzar, elements que recorren les seves peces posteriors.

Es tracta de petites estructures intervingudes amb plàstic pintat i amb el codi del gest: es tracta de tallar l’estructura i obrir-la, recomposar-la o investigar-ne la seva presència a l’espai. Respecte a Cut, i com explica el mateix artista, “aquest vídeo conté el petit gest de tallar i obrir.” A Construction, una petita caixa de plàstic és deconstruïda per l’artista, que la recomposa en diferents estructures. Shadow ressegueix la petjada d’un edifici, la seva memòria física. I Sense títol mostra una petita caseta de cartró elaborada per l’artista, que l’arrenca de la base deixant la seva petja o marca.


Fitxa tècnica

Títol original:
Cut
Número de registre:
3637
Artista:
Bunga, Carlos
Data de creació:
2002
Any d'adquisició:
2009
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, color, so, projecció contínua
Número d'edició:
Ed. 1/5
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Col·lecció Fundación Repsol
Copyright:
© Carlos Bunga
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.