Carregant...

Roda, 1969 (1989)

Objecte, 114 x 114 x 30 cm

En Manuel Viñas el vaig conèixer gràcies al doctor Obiols […]. Darrerament m'ajuda molt a fer realitat tots els objectes que jo imagino; no solament els busca, la qual cosa no és gens fàcil, perquè sovint són peces especials i d'una època determinada, difícils de trobar, sinó que també els munta al taller industrial que posseeix. Ho fa molt bé i sobretot amb un entusiasme gran. Per exemple, va ser més complicat del que hom pot imaginar encarregar la construcció d'una roda de carro que fos quadrada! Després d'haver trobat l'artesà que havia acceptat de fer una roda tradicional, tal com es feien antigament, quan li vam precisar que no havia de ser rodona, sinó quadrada, va creure que parlava amb uns bojos. Però en Viñas el va convèncer, i la van construir amb una exactitud absoluta.

Permanyer, Lluís: Brossa x Brossa: records. Barcelona: La Campana, 1999, p. 169-170

—La pobresa més degradant és la falta d'imaginació!

Quantes vegades ha estat una proesa aconseguir aquell objecte que, en la imaginació, ja s'havia convertit en poema?

—Per a aquell rellotge del Poliorama, per exemple, vam haver de buscar un rellotger que el fes funcionar amb el mecanisme a l'inrevés: l'home es va posar a riure sense veure clar quina utilitat podia tenir aquell estri! I per construir la maquinària, va costar molt convèncer un artesà que anys enrere en feia de normals.

És, també, un problema d'educació el fet que d'aquests objectes que utilitzeu per fer poesia visual, la gent en digui trastos?

—És un problema de sensibilitat! Tu pots fer poesia amb qualsevol cosa, però només el teu dot creatiu li donarà validesa,

Tot, en la vida, és susceptible de ser transformat en poesia?

—Tot! La poesia és a tot arreu. Ara bé, cal tenir una antena que et permeti connectar els dos mons que en resulten un de sol.

Pujolar, Quim: «Joan Brossa», Avui (19 d’agost de 1990), p. 4-5


Fitxa tècnica

Títol original:
Roda
Número de registre:
4959
Artista:
Brossa, Joan
Data de creació:
1969 (1989)
Any d'adquisició:
2011
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Objecte
Tècnica:
Esmalt, metall i fusta
Dimensions:
114 x 114 x 30 cm (alt x ample x fons)
Número d'edició:
Ed. S/N d'edició de 3
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Fons Joan Brossa. Dipòsit Fundació Joan Brossa
Copyright:
© Fundació Joan Brossa, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.