Carregant...

Poema objecte, 1967

Objecte, 6,5 x 10,5 x 6,5 cm

Jo, en aquest moment, tinc moltes idees. Després, a mi també ara m'interessa molt el poema objecte, que és, diguéssim, un pas més, és canviar de suport. És fer un poema visual, però en què el suport no sigui el paper, sinó l'objecte quotidià, del qual la gent ja en té una referència.

D'objectes en tinc bastants. Els van exposar a Berlín i van agradar molt. Per exemple, en tinc un que és una bombeta i en la bombeta hi ha escrit: POEMA. Clar, la gent té la referència de la bombeta, però la connotació de la paraula POEMA sobre la bombeta no. Es produeix un xoc. És un canvi de suport. Jo crec que és una perllongació de la poesia visual sobre el paper: fer-la sobre l'objecte.

—Però continua essent poesia o ja és plàstica allò?

—Jo crec que és poesia visual, perquè sempre procuro que hi intervingui el concepte de la paraula. De vegades no hi intervé, però, és clar, llavors també és molt especial, perquè jo crec que aquests objectes meus no els faria un pintor.Jo no tinc gens en compte la plàstica, més aviat tinc en compte el contingut semàntic de l'objecte. Un imant, per exemple, té una referència; m'interessa l'imant per l'imant, no pel bonic que faci. Aquestes coses s'han de veure, s'ha de tenir la vivència de l'objecte.És clar, el fet de la representació d'una cosa ja és una plàstica, però jo procuro donar-li un contingut intern. Més que en ella mateixa, és la cosa que representa. Una serpentina, per exemple, té una connotació carnavalesca, i és aquesta la que m'interessa, més que la rodona de la serpentina. I això es veu fet per un poeta, no per un pintor.

Mercadé Riambau, Josep: «Joan Brossa parla de la poesia visual», Revista de Catalunya, núm. 141 (juny de 1999), p. 93-106


Fitxa tècnica

Títol original:
Poema objecte
Número de registre:
4756
Artista:
Brossa, Joan
Data de creació:
1967
Any d'adquisició:
2011
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Objecte
Tècnica:
Letraset sobre bombeta
Dimensions:
6,5 x 10,5 x 6,5 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Fons Joan Brossa. Dipòsit Fundació Joan Brossa
Copyright:
© Fundació Joan Brossa, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.