La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Poema experimental, 1950

Objecte, 4,5 x 25,5 x 36 cm

Va ser en aquella època, el 1943, quan vaig fer el primer poema objecte. Anava pel carrer i vaig veure en un cubell d'escombraries una mena d'escorça d'arbre. La forma em va cridar l'atenció. La vaig posar dreta i em va agradar encara més. Vivia prop d'un fuster, i li vaig demanar que m'hi posés un peu, perquè em semblava interessant, i em va comentar: «Així es tracta ja de collir-ho tot...».

Després vaig fer una obra amb un cigar, però no em va acabar d'agradar prou i la vaig deixar córrer. Allò del martell va venir molt més tard, abans de l'exposició del Dau al Set a la Sala Caralt, el 1951: no simbolitza res. Primer havia triat un martell de tapisser, però vaig preferir un martell que el meu pare utilitzava quan feia de tramoista i que corria per casa; ell mateix, com que era gravador, havia burinat una «B» al mànec. La manipulació de la carta me la va inspirar una capsa de jocs que m'havien regalat per Reis, en la qual hi havia mitges cartes. La relació entre el martell i la carta no vol simbolitzar res, però certament té algun significat i m'agrada que me l'expliquin... Tot això no crec que ho ensenyés a en Prats, perquè ho considerava un tempteig i volia estar-ne més segur.

Permanyer, Lluís: Brossa x Brossa: records. Barcelona: La Campana, 1999, p. 76-77


Fitxa tècnica

Títol original:
Poema experimental
Número de registre:
4744
Artista:
Brossa, Joan
Data de creació:
1950
Any d'adquisició:
2012
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Objecte
Tècnica:
Ferro, paper imprès i fusta
Dimensions:
4,5 x 25,5 x 36 cm (alt x ample x fons)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Fons Joan Brossa. Dipòsit Fundació Joan Brossa
Copyright:
© Fundació Joan Brossa, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.