Carregant...

La soupe de Daguerre, 1975

La sopa de Daguerre, 1975
Fotografia, 52,7 x 51,5 cm

Com en bona part del seu treball conceptual, Broodthaers experimenta amb ironia i sovint amb humor amb els objectes quotidians i els seus signes lingüístics. La Soupe de Daguerre al·ludeix al paral·lelisme entre els processos químics i els fluids entre la cuina i la fotografia. Es tracta d’un collage de 12 fotografies que es presenta amb aspecte de taxonomia o classificació, fet que és habitual en l’obra de l’artista i poeta belga. En aquest cas, fa referència a un dels inventors de la fotografia en el segle XIX, el francès Louis Daguerre (1787-1851). La sopa a la qual es refereix el títol està representada per les imatges dels seus ingredients: tomàquets, enciam, pastanaga, porros i peixos. Enlloc d’aliments reals, es tracta d’una representació fotogràfica en el cas de les verdures i d’una il·lustració en un llibre en el cas del peix. Una etiqueta al peu presenta el treball com si s’exhibís en un museu: La Soupe de Daguerre. Un fet que sembla venir a dir que totes aquestes imatges pertanyen a un passat distant, potser del temps de Louis Daguerre, i que, per tant, són objecte de museïtzació, un altre element que sol estar present en la pràctica artística de Broodthaers.

Com en moltes de les seves obres, Brooodthaers interroga de forma molt enginyosa el sistema de signes lingüístics i de creences epistemològiques acceptat habitualment. Però les imatges i la seva realitat física com a fotografies són els ingredients d’una recepta per prescindir o desfer-se dels sistemes d’ordre i de coneixement coneguts: una sopa metafòrica qüestiona els mecanismes de la representació habituals. Tot i la seva aparença de realitat, aquesta sopa no pot ser ingerida ja que està feta d’imatges. Encara que La Soupe de Daguerre no pot ser mai menjada, la seva aparença de frescor manté els aliments durant molt més temps que no si es tractés de verdures reals. En el procés de la fotografia, passa alguna cosa semblant: tot i l’aparença de realitat, es tracta d’una representació.


Fitxa tècnica

Títol original:
La soupe de Daguerre
Número de registre:
1597
Artista:
Broodthaers, Marcel
Data de creació:
1975
Any d'adquisició:
2000
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Fotografia cromogènica, collage, serigrafia i tinta impresa sobre paper
Dimensions:
52,7 x 51,5 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Estate of Marcel Broodthaers, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.