Carregant...

Carte politique du monde, ca. 1970

Mapa polític del món, ca. 1970
Collage, 99,8 x 120 cm
Sovint imaginem que els mapes ens donen una informació objectiva, oblidant que els han fet els humans i que es modifiquen constantment. Per posar en evidència que tota representació cartogràfica és selectiva i sotmesa a certa subjectivitat, Marcel Broodthaers elabora una sèrie de treballs amb mapamundis. En alguns casos altera lleugerament les dimensions d’alguns països, mentre que en d’altres hi incorpora paraules que «intervenen» en la nostra lectura del mapa. És el que fa a la seva Carte politique du monde, en què pren un mapa polític del món, el fixa damunt una superfície negra i a sota hi incorpora amb lletres d’or la paraula «Modèle». A la manera magrittiana –René Magritte és un dels referents de Broodthaers–, ens recorda que tot mapa és un model, és a dir, una representació selectiva. Tot i la seva utilitat, no deixa de ser una imatge simplificada i distorsionada.

Fitxa tècnica

Títol original:
Carte politique du monde
Número de registre:
3907
Artista:
Broodthaers, Marcel
Data de creació:
ca. 1970
Any d'adquisició:
2010
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Collage
Tècnica:
Collage i pintura sobre paper
Dimensions:
99,8 x 120 cm (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Dipòsit Herbig
Copyright:
© Estate of Marcel Broodthaers, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.