Carregant...

Recuerdo de las Navidades, 2006

Record de Nadal, 2006
Fotografia, 8 fotografies de mides diverses
Fa anys que Iñaki Bonillas treballa amb l’arxiu del seu avi matern i fotògraf amateur, José María Rodríguez Plaza, que es va exiliar a Mèxic quan tenia vint anys i no va tornar mai. En un dels àlbums d’aquest arxiu, hi va trobar un retrat fotogràfic de la seva besàvia Pilar. La fotografia, signada per l’oncle Carlos Somonte el 1982, indicava que aquella era la còpia número dos de cinc. Bonillas va decidir rastrejar el destí de les altres quatre còpies. Es tractava de resseguir les diferents vides d’una mateixa imatge entenent que, en fotografia, la realitat del negatiu sempre és espectral.
L’artista documenta el lloc on es troben avui les còpies del retrat de la besàvia Pilar, situada al costat de retrats d’altres persones de la família en un diàleg intergeneracional més enllà del temps. L’obra posa l’accent en la memòria manipulada i en la dialèctica entre original i còpia en fotografia.

Fitxa tècnica

Títol original:
Recuerdo de las Navidades
Número de registre:
5011
Artista:
Bonillas, Iñaki
Data de creació:
2006
Any d'adquisició:
2012
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Impressió per raig de tinta sobre paper
Dimensions:
8 fotografies de mides diverses
Número d'edició:
Edició de 3 + 1 P.A.
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Dipòsit Álvaro López de Lamadrid
Copyright:
© Iñaki Bonillas
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.