Carregant...

Performing the Border, 1999

Escenificant la frontera, 1999

Ursula Biemann documenta el treball feminitzat a Ciudad Juárez, ciutat fronterera on arriben, des del centre de Mèxic, moltes adolescents amb l’esperança de creuar la frontera amb els Estats Units i arribar fins a El Paso, a Texas. Atrapades com a mà d’obra barata a les nombroses empreses maquiladoras, moltes completen els ingressos amb la prostitució. Aquestes indústries nord-americanes on es munten equips electrònics i digitals s’han situat en llocs fronterers amb Mèxic acollint-se al decret de Maquila, que els permet produir sense pagar impostos a Mèxic, treballar amb mà d’obra molt més barata que la que pagarien als Estats Units i emportar-se la producció sense aranzels fronterers. Biemann exposa els perills, els abusos i la fragilitat en què viuen aquestes dones atrapades entre el treball a les fàbriques de la societat de la informació i la vida als barris marginals. Aborda la frontera com una construcció discursiva articulada a través de l'encreuament de persones i la relació de poder de dues nacions. Biemann aborda també els assassinats i violacions en sèrie de dones joves a Ciudad Juárez, que segueixen un mateix patró des de 1993.


Fitxa tècnica

Títol original:
Performing the Border
Número de registre:
1826
Artista:
Biemann, Ursula
Data de creació:
1999
Any d'adquisició:
2002
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, color, so, 43 min
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Obra adquirida gràcies al Taller de la Fundació
Copyright:
© Ursula Biemann
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Ursula Biemann "Performing the Border", 1999
Ursula Biemann "Performing the Border", 1999
Ursula Biemann "Performing the Border", 1999