Carregant...

Acciones en el cuerpo, 2006

Accions al cos, 2006
Enregistrament audiovisual, 56 fotografies: 20 x 30 cm c/u; 58 dibuixos: 14 x 21 cm c/u

Des de l’any 2002 fins al 2012, David Bestué i Marc Vives van produir conjuntament accions properes a l’esperit dadà i a la seva lògica provocadora i satírica. Amb escenes performàtiques en aparença intranscendents i amb un gran sentit de l’humor, la sèrie Accions (2002-2008) aplega quatre episodis, entre els quals hi ha Accions al cos, enregistrat el 25 d’octubre de 2007 a la Sala Mirador de Madrid. Amb un llenguatge amarat de joc i d’irreverència, van plantejant escenes i attrezzos que remeten a algunes figures centrals de la modernitat artística, com Piero Manzoni, Gordon Matta-Clark, Marcel Duchamp, Lygia Clark o Santiago Calatrava. Assistim així a accions icòniques com uns braços amb cascavells, el ball d’uns planetes al voltant d’un cos femení o un home que es parteix en dues meitats.

«Després de treballar en Accions a casa ens va interessar centrar-nos en el cos, els seus límits i la seva potencialitat per abordar aspectes d’àmbits molt diferents. Just en aquesta època, el 2006, el col·lectiu Los 29 enchufes i El invernadero cultural ens van oferir fer alguna cosa a Madrid durant una nit; nosaltres escollíem què i on. En rebre aquesta invitació vam decidir que el format per dur a terme aquest capítol d’AccionsAccions al cos, havia de ser una peça teatral en la qual les accions s’executarien en directe i sobre un escenari buit, extremant l’aposta que fos el cos el que activés les diferents idees. Vam decidir crear la figura del narrador per presentar-les i articular un cert discurs. Finalment ens vam complicar força la vida i vam treballar amb quatre actors més, en el que va ser una representació d’una hora de durada. La funció reclamava que el públic entrés en la bogeria que estàvem plantejant i que assumís de grat el fet que poguéssim equivocar-nos. Durant 60 minuts vam dur a terme 60 accions, en les quals visitàvem concepcions del cos en relació amb la tecnologia, l’arquitectura, l’univers simbòlic o performàtic, en accions com Home-taulaAntologia portàtil de CalatravaLínia de desig unidireccionalGòtic-gòtic… (…) Vam anar del vodevil a l’art de performance i el happening, passant pel cyberpunk. En la representació ens vam inspirar en materials de Matthew Barney o Sterlac, per exemple, i vam fer al·lusions als edificis de Calatrava o als textos de Michel Foucault, entre d’altres.»

Marc Vives i David Bestué entrevistats per Ellen Blumstein a Cisnes y ratas. Bestué/Vives (CA2M, 2009)


Fitxa tècnica

Títol original:
Acciones en el cuerpo
Número de registre:
5774
Artista:
Bestué - Vives
Data de creació:
2006
Any d'adquisició:
2019
Fons:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Fotografia cromogènica sobre paper fotogràfic. electrolitografia sobre paper i vídeo monocanal, color, so, 23 min 50 s
Dimensions:
56 fotografies: 20 x 30 cm c/u; 58 dibuixos: 14 x 21 cm c/u (alt x ample x fons)
Número d'edició:
Ed. 5/5
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art Contemporani
Copyright:
© Bestué-Vives
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.