Carregant...

Acción sobre papel de fumar, 1972

Acció sobre paper de fumar, 1972
Fotografia, 3 fotografies: 18 x 20,9 cm c/u

L’accionisme radical de Benito, un artista que va col·laborar estretament amb la generació d’artistes que als anys setanta va desenvolupar les pràctiques conceptuals a Catalunya, l’ha situat com un dels més significatius representants d’aquest moviment a l’Estat espanyol. Va ser un artista intuïtiu que va dur a terme les seves primeres accions a la seva ciutat natal, Granollers, i que als anys 1971 i 1972 va convocar la jove generació d’artistes conceptuals catalans a la Mostra d’Art Jove, organitzada pel crític Alexandre Cirici i el ceramista Antoni Cumella. En aquests dos anys, Benito va realitzar múltiples accions amb el seu cos a diferents espais de Granollers, Barcelona, i en altres escenaris on els nous conceptuals duien a terme accions i trobades: en un frontó d’una finca particular de Vilanova de la Roca, al Vallès; a la Llotja del Tint de Banyoles, o a Pamplona. En un context d’accions col·lectives de l’anomenat Grup de Treball (1973-1975), grup promotor de l'art conceptual a Catalunya, Benito va anar consolidant la seva opció pel body art, que amb els anys donaria lloc a les seves conegudes performances.

Les seves primeres accions, molt simples, utilitzaven el cos com a pretext per construir un llenguatge relacionat amb l’entorn, l’ocupació i desocupació d’un espai, les mesures corporals o l’impacte del cos contra un volum estàtic i dur. Eren accions que posaven a prova la resistència física del cos, el portaven al límit i alhora constituïen un aprenentatge del control corporal. Les obres de la Col·lecció MACBA documenten tres accions que Benito va fer per a l’exposició col·lectiva Transformacions, presentada a la Sala de l’Associació del Personal de la Caixa de Pensions a Barcelona a l’octubre de 1972 juntament amb Ferran García Sevilla, Sílvia Gubern, Àngel Jové, Carlos Pazos, Josep Ponsatí i Lluís Utrilla, entre d’altres. Va ser una exposició que va contribuir a consolidar l’accionisme a Catalunya. Jordi Benito va participar-hi amb les seves Experiències i Transformacions, que van consistir en diferents accions d’experimentació amb els materials a partir d’accions senzilles del cos com bufar, mullar o trepitjar. Per exemple, Benito va agafar un glaçó i el va escalfar amb les mans fins a liquar-lo (Transformació del gel en aigua mitjançant la calor del cos); va esmicolar un tros de fang endurit, el va barrejar amb aigua i el va modelar (Transformació d'un terròs de terra mitjançant la descomposició i la humitat) i va fer desaparèixer un paper bufant (Acció sobre paper de fumar).


Fitxa tècnica

Títol original:
Acción sobre papel de fumar
Número de registre:
3210
Artista:
Benito, Jordi
Data de creació:
1972
Any d'adquisició:
2009
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Fotografia a les sals de plata sobre cartronet
Dimensions:
3 fotografies: 18 x 20,9 cm c/u (alt x ample)
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Donació d'Antoni Muntadas
Copyright:
© Jordi Benito
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.


Continguts relacionats

Imatges

Jordi Benito "Acción sobre papel de fumar", 1972
Jordi Benito "Acción sobre papel de fumar", 1972
Jordi Benito "Acción sobre papel de fumar", 1972