Carregant...

Auditori del nou campus de l'IESE durant la celebració de la 46 Assemblea d'Antics Alumnes de l'IESE - Global Alumni Reunion, 2007

Fotografia, 51 x 75,2 x 2,2 cm

El conjunt de fotografies Formació global. IESE va ser produït en el marc del projecte survey per iniciativa del MACBA l'any 2007. Prenia el model de la missió o el survey fotogràfic del segle XIX, que acostumava a ser promogut per òrgans governamentals per contribuir a construir el discurs sobre l'Estat-nació. El projecte va consistir en un treball col·lectiu de fotografia sobre les noves realitats metropolitanes de Barcelona que es va exhibir el marc de l'exposició L'arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna, organitzada pel MACBA al 2008 i que va viatjar al Museo Berardo de Lisboa al 2009.

Sandra Balsells va seleccionar la formació de les élites econòmiques a Barcelona. Una de les seves característiques d'aquests grups que concentren bona part del poder econòmic, social i polític, és la seva poca permeabilitat. Una endogàmia que es manifesta en els llocs de formació o socialització dels seus membres. L'elecció del centre educatiu és determinant no només pel nivell de formació que aquest ofereix, sinó perquè l'elecció determina en gran part futurs vincles socials i la possible inclusió en determinades xarxes de complicitat i de poder. En l'educació d'aquests grups de poder, sovint hi tenen un paper primordial alguns ordres religiosos o organismes vinculats a l'església, que promouen centres postuniversitaris especialitzats en direcció d'empreses.

Formació global. IESE és un treball fotogràfic centrat en l'IESE Business School de Barcelona, una escola de direcció d'empreses promoguda per l'Opus Dei. Junt a ESADE, IESE figura en el rànquing de les millors 25 escoles de negocis del món. Sandra Balsells va fotografiar diferents moments i escenaris de formació al nou campus IESE de Barcelona i a les dependències de l'edifici històric d'aquesta escola. Una de les imatges d'aquest últim espai mostra un gran retrat penjat a la paret de Josemaría Escrivá de Balaguer (1902-1975), fundador de l'Opus Dei i de la Universidad de Navarra, centre on és adscrit l'IESE. Creat el 1928, l'Opus Dei o l'obra de Déu és una institució de l'església catòlica amb l'objectiu de difondre la fe. A efectes pràctics, té vincles estrets amb els poders econòmics més reaccionaris i manté una xarxa de centres educatius i universitaris de prestigi. Entre altres, Balsells documenta un col·loqui sobre economia, una jornada d'economia i pensions, el primer dia de classe del curs MBA, la 46ena assemblea d'antics alumnes IESE - Global Alumni Reunion, la celebració del 22è Encuentro de Empresarios de Automoción i la graduació de la 6ena promoció del curs Global Executive MBA impartit a IESE.


Fitxa tècnica

Títol original:
Auditori del nou campus de l'IESE durant la celebració de la 46 Assemblea d'Antics Alumnes de l'IESE - Global Alumni Reunion
Número de registre:
4218
Artista:
Balsells, Sandra
Data de creació:
2007
Any d'adquisició:
2010
Fons:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Tipus d'objecte:
Fotografia
Tècnica:
Impressió per raig de tinta sobre melamina
Dimensions:
51 x 75,2 x 2,2 cm (alt x ample x fons)
Número d'edició:
Ed. 1/4
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Consorci MACBA
Copyright:
© Sandra Balsells
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.