Carregant...

Suspensión I, 2019

Suspensió I, 2019

Suspensión I forma part d’una sèrie de vídeos que s’inspiren en el tema del joc. En aquest cas, Adrián Balseca va enregistrar la darrera comunitat humana que viu abans de l’accés al Parc Nacional de Sangay, a la província de Morona Santiago, a l’Equador. Una nena s’enfila per un tronc d’arbre escapçat d’on pengen els «trofeus» del progrés. Són recipients de plàstic que contenen combustibles fòssils de la zona, com benzina o dièsel, entre d’altres. Una escena de joc on ressona el quadre de Goya, La cucaña, de 1786. El pintor hi va retratar uns nens enfilant-se per un pal per agafar els regals penjats al capdamunt mentre la gent els animava, segons el joc popular de la cucaña o palo ensebado, ja que sovint s’untava amb greix. Un joc que va arribar a Amèrica amb els colonitzadors. Balseca aborda així l’imaginari colonial d’una terra suposadament exuberant –en el món medieval, el País de la Cucanya era un lloc mitològic d’abundància on no calia treballar– i un sistema abusiu d’extracció econòmica que ha acabat contaminant l’horitzó aspiracional del mateix Equador.


Fitxa tècnica

Títol original:
Suspensión I
Número de registre:
5860
Artista:
Balseca, Adrián
Data de creació:
2019
Any d'adquisició:
2020
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo digital, color, so, 5 min, projecció continuada
Número d'edició:
Ed. 3/3 + 3 P.A.
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Adrián Blaseca
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.