La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Un pechiche para Benkos, 2017

Un 'pechiche' per al Benkos, 2017

Un pechiche para Benkos consisteix en la projecció d’un vídeo de cinc minuts centrat en la història del colonialisme i l’esclavatge a Llatinoamèrica. El pechiche era un tambor usat pels esclaus per enviar-se codis xifrats i missatges d’alerta. Amb la imatge d’unes mans percudint aquest tipus de tambor comença el film de Marcos Ávila. L’artista va encarregar a uns artesans l’elaboració d’aquest instrument segons les tècniques i els materials tradicionals, com cordes fetes a mà, fusta tallada i cuir apergaminat. Per fer que sonés, va contactar amb l’etnòleg i musicòleg congolès Émile Biayenda, especialitzat en la història de les colònies. Són les seves mans les que apareixen en el vídeo, mentre ens explica una història fent servir els mateixos codis de missatgeria que en temps colonials.

Amb aquest punt de partida, el vídeo segueix l’estela de dos personatges: l’un és un migrant clandestí modern, Camara Mwa Abdallaye, arraulit en un caiuc que intenta creuar el Mediterrani. L’altre és Benkos Biohó, mort l’any 1622, esclau i líder del primer moviment d’emancipació colombià. Tant l’un com l’altre, amagats a la carcassa d’un vaixell, experimenten com el moviment de les onades s’amplifica fins a convertir el vaixell en una caixa de ressonància. El so del tambor crea un efecte hipnòtic que apropa l’espectador a la possible vivència de l’esclau del segle XVII i del migrant d’avui. Bona part de la força de l’obra passa per la seva hipnosi auditiva. La fusió dels dos personatges i de dos moments històrics tan allunyats posa en evidència que, tot i l’aparent globalització i universalització dels drets humans, l’explotació al planeta reprodueix paràmetres propis de segles passats.


Fitxa tècnica

Títol original:
Un pechiche para Benkos
Número de registre:
5629
Artista:
Ávila-Forero, Marcos
Data de creació:
2017
Any d'adquisició:
2017
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, color, so, 5 min 29 s
Número d'edició:
Ed. 1/5 + 2 P.A.
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Marcos Ávila-Forero
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.