La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Ten Variants, 1967

Deu variants, 1967
Material gràfic, 10 elements 43,2 x 43,2 cm c/u
El treball gràfic de Josef Albers posa de manifest una rigorosa modernitat estètica, així com la fascinació de l’artista per un gran ventall de tècniques i materials. L’any 1950, als 62 anys, va començar el que va esdevenir una llarga sèrie d’obres plantejades entorn de la figura del quadrat. Partint de l’obra Homage to the Square, que va actuar com a embrió, es va mantenir fidel a la idea del quadrat durant els 26 anys següents, fins a la seva mort el 1976. Primer amb pintura i després amb altres tècniques d’impressió com la serigrafia, que aplicava damunt diferents materials, aquesta forma geomètrica universal es va convertir en un vehicle ideal per a les seves exploracions del color. Josef Albers va produir centenars de variacions sobre la base d’un esquema compositiu de tres o quatre quadrats inserits l’un dins de l’altre i amb algun tipus de desplaçament cap a un cantó o l’altre de la composició. Allò que en un primer moment semblava un marc conceptual de no gaire amplitud, es va revelar d’una gran complexitat conceptual. L’any 1954, Albers escrivia al seu text On My ‘Homage to the Square’: «Tots són de paletes diferents i per tant, per dir-ho així, tenen climes diferents. La tria dels colors utilitzats, i també l’ordre, busca la interacció, que s’influeixin i canviïn els uns als altres. Així doncs, el sentiment i el caràcter s’altera d’una pintura a l’altra sense haver-hi d’afegir cap «pinzellada», cap textura. Si bé l’ordre simètric i quasi concèntric subjacent dels quadrats és el mateix en totes les pintures –en proporció i emplaçament–, aquests mateixos quadrats s’agrupen o s’aïllen, es connecten i se separen de moltes maneres diferents.»

Fitxa tècnica

Títol original:
Ten Variants
Número de registre:
5622
Artista:
Albers, Josef
Data de creació:
1967
Any d'adquisició:
2017
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Material gràfic
Tècnica:
Serigrafia sobre paper
Dimensions:
10 elements 43,2 x 43,2 cm c/u (alt x ample)
Número d'edició:
Ed. 194/200
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© The Josef and Anni Albers Foundation, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.