La imatge de l’obra no està disponible on-line.

Full Circle, 1973

Cercle complet, 1973

Vito Acconci va enregistrar aquesta performance a Florència el 1973. Amb veu hipnòtica i en un llarg monòleg, l’artista recupera una relació del passat. Acconci s’adreça a l’espectador com si es tractés de la persona amb qui havia tingut aquesta relació, i evoca el seu pas per diferents escenaris naturals: quan van rodar abraçats turó avall, lluitant contra una tempesta de neu, a la sorra, a les onades... Mentre amb veu seductora construeix el relat, Acconci va donant voltes en un cercle imaginari. A vegades queda dins de camp, altres en queda fora, a vegades canvia de direcció i cada cinc minuts aproximadament canvia la localització. Tot i que el lloc o el fons canvia –una terrassa, un mur exterior, una sala d’estar–, ell segueix donant voltes en cercle conduint l’espectador cap a un cert clímax sexual. Quan Acconci surt d’escena, la veu deixa de parlar en segona persona –deixa d’adreçar-se a un «tu»– i passa a referir-se a «ella» i «els altres», aquells amb qui el narrador havia tingut relacions en el passat. Història i imatge llisquen en temps paral·lels que es van trobant intermitentment.

“Camino en cercle al voltant de la càmera: a vegades sóc dins de la pantalla, a vegades sóc fora d’ella, a vegades canvio de direcció, deixo la pantalla a un costat i torno pel mateix costat.
Cada cinc minuts, més o menys, el lloc varia: el meu cercle es continu mentre que el fons varia: parets nues, una cantonada amb una finestra en una de les parets; exterior, sobre una taulada, amb el cel com a sostre, fora a una Terrassa, amb altres edificis i finestres com a terra; interior, una persona del meu passat: una mena de trampa.
Quan desaparec de la pantalla, la conversa varia, es torna somiadora… Una conversa fantàstica, gairebé hipnòtica; és com si fóssim a la platja, o rodant muntanya avall.”

Vito Acconci. Extraído de: Vito Hanníbal Acconci Studio, Barcelona: MACBA / Actar, 2005


Fitxa tècnica

Títol original:
Full Circle
Número de registre:
2207
Artista:
Acconci, Vito
Data de creació:
1973
Any d'adquisició:
2003
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, b/n, so, 30 min
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Copyright:
© Vito Acconci, VEGAP, Barcelona
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.