Carregant...

Desaparicions II, 2005

Objecte, Expositor: 114 x 142 x 76 cm; 24 impressions: 100 x 70 cm c/u

Desaparicions II (2005) pren el títol de la novel·la més famosa de Georges Perec, La disparition (1969), en la qual l’autor, al llarg de 300 pàgines, no utilitza cap paraula amb la lletra més freqüent en francès, la e. Partint d’aquest llibre, Ignasi Aballí elabora vint-i-quatre cartells de pel·lícules amb els títols de guions cinematogràfics de Perec, una faceta poc coneguda de l’escriptor. Algunes es van realitzar i d’altres, la majoria, no es van arribar a produir. Però l’artista no ens desvela quines no van passar de l’estadi de projecte. Si el cartell de cinema sempre remet a una altra cosa –a la mateixa pel·lícula–, en aquest cas queda orfe, constata una desaparició.  D’altra banda, les imatges que utilitza Aballí en els cartells al·ludeixen totes a desaparicions, com un llibre sense text, un cartell caigut, una pantalla en blanc o un puzle sense imatges. En aquesta suma de desaparicions que convoca l’obra, de fons hi ressona també l’extermini del poble jueu, ja que el cognom Perec (que només té la vocal e) és la versió francesa d’un cognom en ídix, l’estratègia que va adoptar la família de l’escriptor per protegirse dels nazis. El cognom originari no conté cap vocal, ja que l’alfabet hebreu utilitza una escriptura consonàntica.


Fitxa tècnica

Títol original:
Desaparicions II
Número de registre:
3592
Artista:
Aballí, Ignasi
Data de creació:
2005
Any d'adquisició:
2009
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Objecte
Tècnica:
Impressions digitals sobre paper muntades en expositor de ferro i alumini
Dimensions:
Expositor: 114 x 142 x 76 cm; 24 impressions: 100 x 70 cm c/u
Número d'edició:
Ed. 3/3
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Col·lecció Fundación Repsol
Copyright:
© Ignasi Aballí
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.